Paroli

(spanyol), a hazárdjátékoknál, de különösen a makaó kártyajátéknál használt kifejezés, melyet akkor alkalmaznak, ha a játszók a bankadóval szemben az első tétet megnyerték s az igy megkétszereződött tétet a játékban hagyják az új játszma eldőltéig.

Paromoion

(gör.), hangalakzat, ugyanazon szó ismétléséből vagy több, azonos szókezdetből származó összecsengés, p. Szép szemedet szemein szerelembe merülve mulattad (Vörösm.).

Paromologia

(gör.), szónoki alakzat, midőn a szónok látszólag engedményt tesz az ellenfélnek, hogy aztán annak az álláspontját «ad absurdum» vigye.

Paronichia

(gör.) a. m. körömgyuladás.

Paronomázia

(gör. a. m. a latin figura etymologica), a. m. két közös eredetü szúnak együttes alkalmazása a beszédben, p. álmok álmodója, halálnak halálával halsz. L. még Annomináció.

Paropamizosz

(Parapanisos), ókori néven Belső-Ázsiának főhegysége, most Hindu-Kus (l. o.). Az ókori földrajz itt kereste az Oxus és Indus forrásait. Környékén laktak a róla elnevezett paropamizádok, kiknek területén által vezetett az ókor nagy kereskedelmi útja Persiából Indiába. A paropamizádok utódai a mai Kabulisztán lakói.

Paropia

(gör.) a. m. külső szemzúg (canthus externus).

Paropszisz

(gör.) a. m. szemcsalódás, hibás látás; igy nevezik közösen a közellátást, messzelátást, esteli és nappali vakságot.

Par ordre

(franc., ejtsd: -ordr) a. m. rendeletre.

Páros ablak

v. iker-ablak, amilyent néha a román és renaissance stilus alkalmaz. Egy nagyobb ablaknyilás, mely boltívekkel v. egy középső oszloppal két részre van osztv.a


Kezdőlap

˙