Perm

1. orosz kormányzóság európai és ázsiai Oroszország határán, Vologda, Tobolszk, Orenburg, Ufa és Vjatka közt, 332 061 km2 területe, amiből 204 241 esik Európára; 2 729 162, egy km2-re 8 lak. Az európai és ázsiai részt egymástól az Ural választja el, amely itt alacsony, de 50,70 km. széles. K. felé a föld lassan egészen alfölddé lapul és itt a Tobol mellékvizei (Tavda, Isszet stb.) öntözik, mig a Ny-i magasabb részt a Kama, Csusszovaja, Szilva és Kolva, É-i részét pedig a felső Pecsora. A tavak (1836 km2) DK-en, a mocsárok és tőzegtelepek pedig É-on számosak. Az éghajlat É-on és K-en nagyon zord; D-en száraz, igen hideg telekkel és forró nyarakkal. A talaj nagyobbára köves vagy agyagos és terméketlen; csak D-en van fekete föld. Leginkább rozsot és burgonyát termesztenek. Lovakat, szarvasmarhákat és juhokat nem nagy számmal tenyésztenek; a méhészet virágzó. Az erdők, a nagy pusztítások dacára még nagy területet foglalnak el. A P. igen gazdag ásványországi kincsekben (fémekben, szénben, drágakövekben, márványban) és ásványvizforrásokban. A lakosok oroszokon kivül baskirok, teptyárok, mescserjákok (70 000), permiek (80 000), tatárok (24 000), cseremiszek (8000) és voglok (2000). Köztük van még mintegy 10 000 saman és 100 000 mohammedánus. Legfontosabb foglalkozás a bányászat; 1887-ben nyertek 365 pud aranyat (461 mosóban), 270 pud platinát, 147 452 rezet, 10 millió kőszenet, 10 millió nyers vasat, 16,2 millió öntött vasat és 2 millió pud acélt; azonkivül ezüstöt, ólmot, nikolt és drágaköveket. Az erdőgazdaságon és hajóépítésen kivül fontosabb iparág a malomipar (14 millió rubel termelés), a sófőzés, szeszégetés, fém- és gépipar. A kereskedés, különösen a Szibériába menő tranzito-kereskedés igen élénk; centrumai: Jekaterinburg, P., Sadrinszk, az irbiti és a kresztovszko-ivanovi vásárok. Előmozdítják a forgalmat az 1009 km. hosszu vasúti vonalak és számos hajózható folyó. Járásai: P., Irbit, Jekaterinburg, Kamislov, Kraszno-Ufimszk, Kungur, Ohanszk, Ossza, Sadrinszk, Szolikamszk, Cserdin és Verhooturije. P. a XI. sz.-ban lett a novgorodiak hűbéres birtoka és 1471. került Moszkvához. - 2. P., az ugyanily nevü kormányzóság és járás meg püspökség székhelye, a Kama balpartján, vasút mellett, (1890) 39 750 lak., szeszégetőkkel, vasművekkel, folyami kikötővel, élénk kereskedéssel Szibéria felé; több közép- és népiskolán kivül vasúti tanfolyammal, 3 újsággal.

Permanens

(lat.) a. m. megmaradó, állandó, kitartó, folytonos; permanens gáz, oly légnemü test, melyet cseppfolyós állapotba nem lehet terelni, tehát állandó gáz; permanentia, kitartás, megmaradás (a határozatok mellett).

Permanens fehér

l. Báriumszulfát.

Permanens sárga

a. m. báriumkromát (l. o.).

Permanganátok

a. m. mangánsavak (l. o.).

Permeabilis

(lat.) a. m. átjárható, áthatolható; permeabilitás, átjárhatóság; permeatió, két testnek egymáson való keresztülhatolása.

Permesso

l. Permissio.

Permetező

újabb időben a gazdasági növények ugy növényi, mint állati parazitái ellen a legjobb védekezésmódnak bizonyult az, ha a megvédendő növényt tenyészetének különböző szakaiban az illető parazitákra mérges szerekkel befecskendezik. Igy a különféle gombabetegségek ellen egyre jobban elterjed a rézvegyületek, a különféle rovarok ellen a dohánylúg, a petroleum, az arzénsók, az entomoktin (a kaukázusi rovarpor alkoholos kivonata) stb. használata, mely anyagok vizben különféle módon oldva, illetve finoman elosztva szoktak alkalmaztatni.

[ÁBRA] 1. ábra. Vermoerl-féle permetező.

Eleinte e szerek cirokseprő vagy más alkalmas egyszerü kézi eszköz segélyével fecskendeztettek a növényekre, de újabban külön gépek, a P.-k gyártatnak e célra, melyek a kilövelt oldatot oly parányi cseppekre oszlatják el, hogy ez a legfinomabb permeteg alakjában lepi be a növényeket, mi a pazar munkáju fecskendezéssel szemben tetemes anyag- és igy költségkiméléssel jár. P. nagyon sokféle van forgalomban; gyártanak már hazánkban is ilyeneket, amelyek szintén igen jó szolgálatot tehetnek, de általában legkedveltebbek a francia gyártmányu P.-k, amelyek a legkitünőbbek, s amelyeknek egyéb gyártmányok rendesen csak kevésbbé sikerült utánzatai.

[ÁBRA] 2. ábra. Vermorel-féle permetező.

Hazánkban legjobban el van terjedve a Vermorel-féle Éclair-P. (1. ábra), mely egy 10 vagy 15 litert magába fogadó veresréz puttonyból áll (Ugyanis kétféle nagyságban gyártják). E puttony aljában szivattyurendszer van alkalmazva, melyet a b hajtórúd segélyével működésbe hoznak, mire a puttonyba a-nál betöltött oldat a puttonyba illesztett kaucsuk (c), illetve sárgaréz csövön (d) áthaladva, a cső végére illesztett porlasztó (pulverizátor) (k) nyilásán át (g) kipermetezik. Az oldat finom eloszlatása azáltal megy végbe, hogy a d csövön kitóduló oldat egy rézsutos fúráson (2. ábra l.-nél) át a porlasztó m gömbjébe hatol, amelyben körforgást végez, aminek következtében a g nyiláson át nem egyenes sugár alakjában, hanem tölcséralakban löveltetik ki, a entrifugális erő hatásánál fogva számtalan apró cseppre, permetege oszolva. A puttony száját letakaró fedő (1. ábra a) alatt egy kis szita van alkalmazva, mely a beöntésnél megtisztítja az oldatot a szeméttől, mi a gép bedugulását okozhatná; az f csap arra szolgál, hogy munkabeszüntetésnél elzárhassák a kinyomuló oldatot, s végül a h oszlopocska segélyével a netaláni eldugulásnál a porlasztót ki lehet tisztítani akként, hogy i-nél a dróttal körültekert oszlopocskát többször fölfelé nyomják s mindjárt rá visszaeresztik, mire a dugulást okozó üledék kiverődik s lent, h oszlopocska irányában kifolyik. Munkában a gépet a munkás e vállszíjak segélyével hátára veszi, az f csapot megnyitja, jog kezével a b hajtórudat néhányszor le-felmozgatja - a hajtást csak akkor kell ismét megkezdeni, ha a permeteg kilövelése gyengül - mire a balkézben tartott d csővel a permeteg az egyes növényekre irányítja. Franciaországban és Amerikában igen el vannak terjedve a ló- v. öszvérhátra illeszthető és a lóval húzott P.-k is; ezeket hazánkban nem igen használják. L. még Peronoszpora-betegség.

P. (spray), a sebészeti operációknál használt készülék, mellyel az operáció területére és a sebre finom cseppekbe szétszórt antiszeptikus folyadékokat alkalmaztak a Lister-féle eredeti sebkezelésnél. Egy jól záró üvegbe töltött antiszeptikus folyadékot (5%-os karbolsavoldatot) kettős fujtató gummilabda segítségével finom nyilásu csövön át nagy erővel kihajtva igen apró esőszerü cseppekre osztottak szét s ezen eső alatt végezték az operációt és a kötözéseket. Utóbb ezen készülék elhagyatott, mert a tapasztalat azt mutatta, hogy kellő óvatosság mellett az könnyen nélkülözhető. (L. Antiszepszis.) Ugyanezen készülék már régóta volt használatban az orvosi gyakorlatban Richardson ajánlatára részint azon célból, hogy gyorsan elpárolgó folyadékokkal (éter) a test egy kisebb felszinén gyors lehűlést és ezzel érzéstelenítést érjenek el (helybeli érzéstelenítés), részint azon célból, hogy ezen finom cseppekre elosztott folyadékot beleheléssel a légző szervek bajainak orvoslása végett alkalmazzák. Ugyanezen elven alapszik a belehelő készülék is, mely most igen elterjedt alkalmazának örvend.

Per mille

(lat.), l. Mille.

Permi nyelvek

a finn-ugor nyelvcsalád hét főágának egyike, mely a zürjén és votják nyelvet foglalja magában, (l. o.). Permi nyelvnek nevezik s külön nyelvnek tekintik némelyek a zürjén nyelv permi dialektusát.


Kezdőlap

˙