Pink

vöröses szinü topáz Braziliából és Oroszországból.

Pinka

a Rába baloldali mellékvize, mely Stiriában, közel a magyar határhoz ered, Pinkafő fölött Vas vármegyébe lép és eleintén Dk-nek, majd egy nagy kanyarulat után, mely a Vashegyet (445 m.) veszi körül, D-nek fordul, s Körmend fölött keleti futással a Rábába ömlik. Hossza mintegy 55 km. Legnagyobb mellékvize jobb felől a Sterm patak (Lovaszad mellett).

Pinka

három póznaárbocos teherhajó, melynek különösen hátsó része igen hosszu és magas. Spanyolországban és Nápolyban, valamint a Keleti-tengeren használtatik.

Pinkafő

(Pinkafeld), nagyközség Vas vármegye felső őri j.-ban, (1891) 2845 német lak.; törekvő iparos község, melynek van ipartestülete, alsó foku ipariskolája s takarékpénztára. Jelentékeny posztóipart űz (legnagyobb Putsch Sándor gőzerőre berendezett posztó- és pokrócgyára), továbbá gyapjúmosást, egyúttal P. és vidéke központja a faáruk gyártásának. Van többféle egyesülete, vasúti állomása, posta- és táviróhivatala és postatakarékpénztára.

Pinkafői ló

a magyar lónak nehezebb nori lovakkal való keresztezése által keletkezett, inkább nori jellegü, nem kifogástalanul alkotott, 165-175 cm. magas, középnehéz igásló, melynek párja a soproni és szombathelyi vásárokon 400-600 frton kél el.

Pink colour

(ejtsd.: -kall'r), leginkább a faience festésére alkalmazott vörös anyag, melyet ónsav, kréta, quarc és krómsavas kálium égetése által nyernek. L. Keramiai festékek.

Pink-só

l. Ónklorid.

Pinna

(lat.), a. m. toll, szárny; a botanikában levélke, levelecske v. levélsallang. Pinnatus, szárnyalt v. szárnyas, l. Levél.

Pinna

L. (állat), a szifótlan kagylók (Asiphoniata) rendjének egyik neme az Aviculidae családból. Ez idő szerint 30 élő és 60 kihalt fajt ismernek, az élők mind tengeriek, s hegyes kagylóvégükkel az iszapba vagy kövek közé ékelik be magukat. Bisszus-mirigyeiknek selyemszerű fonalait is a megtapadásra használják fel. A P. squamosa L. a Földközi-tenger lakója; húsát eszik. A P. nobilis L. a Földközi-tenger partjain és az Atlanti-óceánban közönséges. A Tarenti-öbölben nagyban halásszák és bisszus szálaiból selyemmel keverten igen tartós kesztyüket stb. készítenek. Kagylói között egy kis rák, a Pinotheres élősködik.

Pinnaszövet

(növ.), l. Ananászselyem.


Kezdőlap

˙