Posvány

máskép mocsár (l. o.).

Posványfagyal

(növ.), l. Erika.

Posványláz

l. Malária.

Poszáta

(állat), l. Kerti poszáta és Nádi poszáta.

Poszátafélék

(Sylviinae), az éneklő verébalkatuak, az árcsőrü rigófélék egyik alcsaládja, ahová Sylvia Sco., Ficedula Koch., Hypolais Brehm., Acrocephalus Naum., Locustella Kaup., Luscionola Gray madárnemek tartoznak. Másképen zenérek.

Poszavina

Horvát-Szlavonországban a Száva folyó lapálya, mely a Száva folyó két oldalán a drávamelléki lapállyal (Podravina) csaknem párhuzamosan huzódik.

Poszkiszli

(a német Postkistchen [postadoboz] elrontott alakja). A szó akkor vált nálunk nevezetessé, mikor 1884. Csombor Ime és Subisics József a budapesti főpostán 240 000 frtot tartalmazó postadobozt elloptak. A lopásnak nyomára csak 11 év mulva jött a rendőrség. Csombor Imrét a budapesti törvényszék elévülés címén a bűnvád alól felmentette s a feljelentő kincstárt a szenvedett kár megtérítése végett polgári perre utasította. Sobisicsot, ki a Selve szigetén települt meg, az osztrák biróság elitélte.

Poszméh

(Bombus Sott.), a fulánkos hártyásszárnyuak között a méhek családjába tartozó állatnem; teste zömök, tömötten szőrözött; szemei csupaszok; a virág porának gyüjtésére alkalmas kosár, kefe és sarokfül nemcsak dolgozóinak, hanem nőstényeinek lábain is van; a potroh légcsőnyilásaiban, a tor hátulsó részén hangadó szalagok hullámzanak s ezek okozzák a dongást; a nőstények nagyobbak a heréknél (him) s ezek a dolgozóknál. Fészkeit legnagyobb részben a földbe építi, egyes fajai azonban kőfalak odvaiba, kövek vagy száraz mohák alá. Ősszel a herék és dolgozók elpusztulnak s a nőstények telelnek ki csupán a föld alatt. Fajai Ausztrália kivételével az egész földön tenyésznek. Hazánkból is több faja ismeretes, melyek között legközönségesebbek a földi P. (B. terretris L.), a kerti P. (B. hortorum L.), a réti P. (B pratorum L.) stb., melyeknek alapszine fekete és fehér v. sárga gyűrükkel és foltokkal tarkázott.

Poszogó bogár

l. Bűzbogár.

Posztdatál

(lat.) a. m. utókeltez, valamely okiratot régibb időről keltezi, mint amelyben készült.


Kezdőlap

˙