Preston

viscount, l. Graham.

Preston-Pans

(ejtsd: presztn-pensz), kis kikötőhely Haddington skót grófságban, 12 km.-nyire Edinburgtól a Firth of Forth partján, 2265 lak., só- és sörfőzéssel. Osztrigahalászata egykor hires volt, de ma már hanyatlott. Legjobb az u. n. pandoors. 1745 szept. 21-én itt győzelmet vívott ki Károly Eduárd trónpretendens.

Preston-só

szénsavas ammoniak, mely illatos olajokkal van szagosítva. Szaglószer náthánál, azonkivül ájulások, görcsök stb. alkalmával.

Prestwich

(ejtsd: presztvics), város Lancaster angol grófásgban Manchester közelében, (1891) 7869 lak., pamutfonással.

Preszbiopia

(gör.) a. m. öregkori messzelátóság. Oka az alkalmazkodó képességnek megfogyatkozása, a szemlencse rugalmasságának csökkenése, minek folytán a szem nem bir a rendes munkáló távolságban 30-33 cm.-nyire tisztán látni, olvasni. Az ilyen ember azonban messzire nem lát a pápaszemével. Ez az állapot a rendes szabásu szemen 43-45 éves korban nyilvánul, amikor 0,5 dioptriás konvex üvege lesz az embernek szüksége, az 50 évesnek 1 dioptriás, az 55 évesnek 2 dioptriás, a 60 évesnek 3 dioptriás, a 65 évesnek 3,5 dioptriás, a 70 évesnek 4,5 dioptriás, a 75 évesnek 5 dioptriás, a 80 évesnek 6 dipotriás erejü domboru szemüveg kell. Ha valakinek szeme már fiatal korában messzelátó, annak erősebb szemüveg kell, p. ha a fiatalkori messzelátóság foka 2 dioptriás, akor 45 éves korában 2,5, 50 éves korában 3 dipotriás lesz az olvasó szemüvege, tehát olyan, mint a rendes szemünek 60 éves korában. Ellenben a közellátó embernek annyival gyöngébb lesz az olvasó szemüvege, amennyi a miopiája foka, p. ha 1 dipotriás a miopiája, akkor még 50 éves korában nem kell neki olvasó szemüveg, csak 55 éves korában szorul rá; ha 2 dioptriás a közellátósága, csak 60 éves korában kell neki olvasáshoz domboru pápaszem. Ha valaki nagyobb fokban közellátó, az a legkésőbb öregségében is tud puszta szemmel olvasni; sokan azt hiszik, hogy azért, mert nagyon erős a szemük, pedig közellátóságuk magyarázza meg, miért nem áll be rajtuk az öregkori messzelátóság. L. még Alkalmazkodás.

Preszlav

(Eszki-Sztambul), a középkorban a bolgár birodalom fővárosa, jelenleg község Sumla kerületben a Balkán É-i lábánál, termékeny síkon, 2818 lak. Környékén számos középkor rommal. A P.-i püspök most Sumlában vagy Várnában lakik.

Preszpa

(Preszba), Epirusz egyik tava 33 km.-nyire az Okhridaitól 845 m.-nyi magasban, 198 km2 területtel. Felső lefolyása nincs. Mellette épült P. helység mintegy 300 házzal és bolgár keresztény s mohammedán lak.

Preti

Fra Mattia, másként il Cavaliere Calabrese, olasz festő, szül. a calabriai Tavernában 1613., megh. Maltában 1699. Fiatalon Rómába ment és itt főleg a bolognai mesterek műveit tanulmányozta, majd Centóban Guercino tanítványa lett és egész Olaszországot beutazta. VIII. Orbán pápa 1642. maltai lovaggá, 1653. az Accedemia di S. Luca tagjává nevezte ki. 1656. Nápolyba költözött, itt festette műveinek legnagyobb részét, majd Maltában telepedett le, hol haláláig maadt. P. igen sokat és rendkivül gyorsan festett; legjobb művei a nápolyi S. Pietro és Majella templom mennyezetén festett képei. A budapesti országos képtárban is van egy képe, mely Krisztus sírba tételét ábrázolja (539).

Pretiosa

(lat.) a. m. drágaságok, ékszerek; pretiosus, drága, becses.

Pretis Cagnodo

(vagy de Pretis-C.) Sisinio báró, osztrák miniszter, szül. Hamburgban 1828., megh. Bécsben 1890 dec. 15. Titkár volt a triesti tengerészeti főhatóságnál s 1862 nov. miniszteri tanácsosnak hivták meg a tengerészeti minisztériumba; később helytartó volt Triestben és 1872 jan. 15. az Auersperg-minisztériumban pénzügyminiszter. Pénzügyi politikája nem volt ugyan teremtő eszmékben gazdag, de a deficitet mégis csökkentette. Midőn a minisztérium 1878 jun. beadta lemondását, a császár P.-t bizta meg a kabinet újjá alakításával, ami azonban neki nem sikerült. Az 1879 febr. alakult új minisztériumban P. megtartotta a pénzügyi tárcát, de még ugyanazon év aug. 12. visszalépett és Triest és a tengerpart helytartója lett, mely állásában 1889 juliusig megmaradt; ekkor nyugalomba vonult s az urak házának lett tagja.


Kezdőlap

˙