Primarius

(lat.) a. m. első, legfölső. P. (primär) a geologiában l. Ókor.

Primás

(lat., többese primates), igy nevezték a kereszténység őskorában a nyugati egyházban azokat a metropolitákat, kik miután a tartomány fővárosában székeltek, tényleg bizonyos nagyobb tekintéllyel birtak s társaik között kimagasló állást foglaltak el. A keleti egyházban azokat exarcháknak nevezték. A P. méltóság tehát nem volt külön rangfokozat. Későbben P.-oknak nevezték azokat a metropolitákat, kik valamely ország metropolitái fölé helyezve, nemzeti zsinat egybehivására jogosítva voltak. Idővel a P.-i méltóság puszta címmé vált, s nem jár különös előjogokkal. Kivétel az esztergomi érsek, mint Magyarorság P.-a. L. Esztergomi érsekség. - P.-nak nevezik a cigány zenekarokban az első hegedüst.

Primaticcio

(ejtsd: -ticcso) Francesco, olasz festő, szül. Bolognában 1504., megh. Fontainebleauban 1570. Innocenzo da Imola és Bagnacavallo tanítványa, 1525 óta Giulio Romano vezetése alatt a mantovai Palazzo del Te festményein dolgozott. 1531. I. Ferenc francia király meghivására Fontainebleauba ment, eleinte Rosso vezetése alatt állott, de annak halála után, 1541. átvette az összes munkák vezetését, nagy tekintélyre és méltóságokra tett szert, kir. kamarás, a troyesi Szt.-Márton-apátság apátja, az összes királyi építkezések főfelügyelője stb. lett. Először befejezte a Rossotól megkezdett festményeket I. Ferenc csarnokában, azután II. Henrik pompás csarnokában a görög mitologiából vett vidám jeleneteket festett: Peleus és Thetis lakodalmát, Vulkán kovácsműhelyét, Apollon palotáját stb. A fontainebleaui kastély egyéb festményeiben is, melyeket részben Niccolo dell' Abbate készített el, meglátszik az ő hatása. Függő képei közül nem maradt fönn egyetlen hiteles sem. A fontanebleaui kastély hires Nyugvó Dianája tőle vagy Noccolo dell' Abbetetól való. Modora a legjellemzőbb az olasz-francia iskolára nézve. Tőle indult ki az a modorosság, az a túlhajtott, kacér elegancia, mely a lehetetlen, tarka szinezésben, az alakok túlságos nyulánkságában, finomságában nyilatkozik.

Prima váltó

l. Váltó.

Primaverafa

Mexico nyugati partjáról forgalomba jövő, a sárgás tölgyfához hasonlító fa, melyet butorkészítésre használnak.

Prima vista

(ol.), l. A prima vista és A vista.

Prime

l. Elsőd.

Primicerius

(lat.) a. m. első a hasonló állásuak között. Szűkebb értelemben a prépost és dékán után következő aza kanonok, ki a klerikusok elüljárója volt és felügyelt az alsóbb rendüekre s az általuk teljesítendő isteni tiszteletre, vezette a karéneket és az énekre és a nyilvános külső isteni tiszteletre vonatkozó szent cselekményekre oktatott. Később egyes káptalanoknál a cantor v. praecentor fordul elő e néven ugyanazon teendőkkel. Manapság a P.-i méltóság, mint ilyen, nem létezik, hanem egy kanonok viseli a cantor címet, a succentor pedig vezeti a kanonokok közös imáját, a breviariumot.

Primidi

(franc.), a francia forradalmi naptárban a dekád első napja, l. Naptár.

Primipilus

v. principes (lat.), eredetileg a római triariusoknak első manipulusa (l. o.). - P. a székelyeknél, l. Lófő.


Kezdőlap

˙