Principes

(lat.) a. m. az elsők; a római hadseregben azok a gyalogos katonák, akik a hastati (l. o.) után és a triarii előtt állottak; l. még Légió.

Principialiter

(lat.) a. m. elvileg.

Principiis obsta

(lat. a. m. a kezdetnek állj ellent), Ovidiusból (Remed. amoris 91) vett idézet, melynek értelme az, hogy minden bajt és rosszat csirájában kell elfojtani, mert: sero medicina paratur (u. o., a. m. késő az orvosságot készíteni).

Principium

(lat.) a. m. kezdet, alapelv (l. o. és Elv).

Pringsheim

Nátán, német botanikus, szül. Wzieskóban (Felső-Szilézia) 1823 nov. 30., megh. Berlinben 1894 okt. 6. Először (1851) magántanár volt Berlinben, 1864-68-ig jenai tanár és azóta, a tanárságról lemondván, Berlinben tudományosan működött. Nagy érdemei vannak a tudományos növénytan fejlesztésében, különösen pedig a kriptogámokéban. Ő fordította figyelmét legelőször a moszatok termékenyülésére és ebbeli nevezetes felfedezései ezen alsó rendü növények szaporodásának megismerésére vezettek. Ő észlelte először a rajzó sejteket és párosodásukat. Dolgozatai többnyire az ő szerkesztésében 1857 óta Lipcsében kiadott Jahrbücher für wissenschaftliche Botanik címü folyóiratban jelentek meg. Ő volt az első, aki növényfiziologiai intézetet nyitott meg. Ebben kutatásai a klorofillum működésére, a sejt képződésére, valamint a szár és a levél kibontakozására terjedtek ki. Nevezetesebb munkái: Grundlinien einer Theorie der Pflanzenzelle (Berling 1854); Über die Befruchtung und Keimung der Algen und das Wesen des Zeugungsaktes (u. o. 1855; e munkájáért a berlini tudományos akadémia tagja lett).

Prinkipo-sziget

l. Herceg-szigetek.

Prinsep

Valentine, angol festő, szül. Kalkuttában 1836 febr. 14. Eleinte a Keletindiai társaság szolgálatába akart lépni, de csakhamar a festészetre adta magát, s Európába ment. Londonban Wattsnak, Párisban Gleyrenek lett tanítványa és Rómában fejezte be tanulmányait. 1874. a londoni művészeti akadémia levelező tagja lett. A hetvenes években festette nagy képét, mely Indiának császársággá való emelését ábrázolja és melyet az indiai nép ajándékozott az angol királynőnek. Egyéb műveinek tárgyát is India népéletéből vette. 1879. Imperial India címü könyvet adott ki és mint drámai költő is ismeretes.

Prinsterer

Vilmos Groen, van, l. Groen van Prinsterer.

Printing-Clubs

(ang.), Angolországban oly egyesületek, melyeknek célja régibb kéziratokat és könyveket kinyomtatni.

Prinz Neuw.

természetrajzi tudományos nevek mellett Miksának, Wied (l. o.) hercegének ritkán előforduló jegye.


Kezdőlap

˙