Prooimion

(gör.) a. m. előének, előjáték; bevezetés, előszó.

Propaganda

(lat.), általában minden intézet, melynek célja véleményterjesztés. Collegium de P. fide-nek nevezik a VIII. Orbán pápától Rómában hittérítők képzésére alapított intézetet (1627). Congregatio de P. fide a XV. Gergely pápától (1622) Rómában alapított társaság a katolicizmusnak a pogány vidékeken terjesztésére s az eretnekség kiirtására (l. Hitterjesztés). 1884. a Collegium ingatlan javait az állam elvette, járadékkötvényekben adott kellő kárpótlás mellett. P.-nak neveznek forradalmi eszmék terjesztésére alakult titkos társulatokat is.

Propagatio

(lat.) a. m. szaporítás, tenyésztés, kiterjesztés.

Propalatinus

(lat.) a. m. nádorhelyettes.

Propán

(propilhidrogén), szénhidrogénvegyület, a metán- v. parafin-sorozat harmadik tagja, amely a nyers petroleumban található; kémiai képlete C3H8. Többféle módon állítható elő; rendszerint ugy készítik, hogy porpiljodidot cinkkel és sósavval összehoznak. Szintelen gáz, amely vizben igen kis mértékben oldódik; alkohol 6 térfogatot abszorbeál belőle. Alacsony hőmérsékletre lehűtve, szintelen folyadékká megsűrüsödik. Meggyujtható és ekkor széndioxid és viz keletkezik belőle.

Propargilsav

v. proiolsav, egybázisu u. n. nem telített sav, amely a propargilalkoholnak oxidációjakor képződik; kémiai képlete C3H2O2. Szintelen, az ecetsavéhoz hasonló csipős szagu folyadék, amely lehűtve selyemfényü kristályokká megmered; vizben, alkoholban és éterben könnyen oldódik; oldata az ezüst- és platinasókat redukálja és nátriumamalgammal összehozva propionsavvá lesz. Ismeretesek sói, valamint összetett éterei is, de ezek csak a tudomány szempontjából birnak jelentőséggel.

Proparoxitonon

(gör.), olyan szó, melynek éles hangjele van, még pedig a végétől számított harmadik szógaton.

Pro patria

(lat.) a. m. a hazáért.

Propedeutika

(gör.) a. m. előkészítés, gyakorlat, a tudományba bevezető előzetes oktatás; propedeutikus, előkészítő.

Propeller

a latin propellere szóból, a. m. tovatoló, előrehajtó, továbblökő. L. Csavar és Propellercsavar.


Kezdőlap

˙