Quis separabit

(lat.) a. m. ki választja el. Az angol Patrick-rend jelszava.

Qui tacet, consentit

vagy consentire videtur (lat.) a. m. aki hallgat, beleegyezőnek tekintendő.

Quito

(ejtsd: kito, San Francisco de Q., Ecuador délamerikai köztársaságnak, Pichincha tartománynak fővárosa és érseki székhely 265 km.-nyire Quajaquiltól, a kikötő városától, a Pichincha vulkán lábánál, a Muhangare, a Perucho egyik ága mellett, körülbelül 2900 m.-nyi magasban, mintegy 40 000 lak., durva posztó-, pamut-, kelmeszövéssel, fonott tárgyak, ékszerek készítésével, szent képek festésével; orvosi iskolával, politechnikummal és vele egybekötve különböző gyüjteményekkel, obszervatoriummal, 2-300 hallgatót számláló egyetemmel. A nagyon egyenlőtlen talajon rendes és jól kövezett utcákból álló város legérdekesebb épületei: a belsejében pazarul díszített székesegyház a Plaza Mayoron; a kétemeletes kormányzói palota, amelyben 1875 aug. 6. Garcia Moreno elnököt gyilkolták meg; a Santo-Domingo-kolostor, amelynek templomát Miguel de Santiagónak, az amerikai Apellesnek festményei díszítik, a San-Francisco-kolostor; a rendkivül terjedelmes Mercedes-kolostor; a kórház és a szabadság-oszlop. Q. egyik dombjáról a következő 8 magas hegycsúcs látható: Cayambe, Antisana, Cotacachi, Cotopaxi, Sincholagua, Corazon, Ilinissa és Pichincha.

Quitte

(franc., ejtsd: kit) a. m. szabad, mentes, kötelességétől felmentett, egymással szemben nem adós; quittelni a. m. az elfogadást, felvételt, a fizetés teljesítését bizonyítani (nyugtatvány által), kiegyenlíteni, valamint valamely hivatalt vagy szolgálatot letenni.

Qui vive

(franc., ejtsd: ki vív), a francia őr kiáltása, szó szerint: ki éljen? Nálunk a német: Halt wer da? után igy használják: állj, ki vagy?

Qui vivra, verra

(franc.) a. m. aki megéri, meglátja.

Qui vult decipi, decipiatur

(lat.) a. m. legyen megcsalva, aki akarja, hogy az legyen.

Quo ad hoc

(lat.) a. m. ami azt illeti.

Quod datum est Ecclesiae, datum est Deo

(lat.), istennek adnak, amit az egyháznak adnak. Az egyház iránti bőkezüség érdekében alkotott szabály.

Quod Deus avertat

(lat.) a. m. amitől Isten mentsen.


Kezdőlap

˙