Rablósirály

l. Sirály.

Rablózsinat

az Efezusban 499 aug. 8. tartott egyházi gyülés, melyet a minden jogot lábbal tipró Dioscuros alexandriai patriárka hivott össze abból a célból, hogy Eutychesnek és az általa képviselt monofizitizmusnak, melyet 448. Konstantinápolyban kárhoztattak, elégtételt szolgáltasson, és a monofizita tanokat uralkodókká tegye. L. Eutyches.

Rabmunka

l. Fegyházi ipar.

Rabonbán

a hitelét vesztett Csíki székely krónika szerint Attila halála, sőt egy darabit a magyarok honfoglalása után is a székelyek választott kormányzója és főpapja volt, ki a nép nevében mutatta be az áldozatokat és pedig a népgyüléseken, midőn a nép határozatait szentesítette, hadban a népet vezette, békében igazgatta. Székhelye e forrás szerint az Udvarhelytől DNy-ra eső Budvára volt, mig az áldomásokat, vagyis gyüléseket ugyanazon vár alatt, a Küküllő mellett tartották. Az áldozatoknál állítólag használt kókuszdiós kehely, melyet a Sándor-család őriz, XVI. sz.-beli készítménynek bizonyult. A fő R.mellett nagy és kis R.-ok is működtek a Székely krónika szerint, melyen kivül azonban e méltóságról egyetlen más adat sem szól. Ilykép kárba veszett kisérlet volt a R. név magyarázgatása is, melyek közt legáltalánosabb hitelre mégis Szabó Károly és Toldy Fernc ama nézete tett szert, hogy a R. voltakép ravoubánt, vagyis rovóbánt, olyat jelent, ki az irást (rovást) vezette.

Rabsegélyező egyesületek

oly egyesületek, melyeknek célja a kiszabadult rabokról való gondoskodás. Az egyesület a raboknak munkát szerez, s mig ez megtörténik, a vagyontalan raboknak segélyt s menhelyet nyujt. A társadalomnak itt tág tere nyilik áldásos tevékenység kifejtésére, nemcsak a rab, hanem magának a társadalomnak érdekében. A világba kidobott rab mig munkát nem talál, s tartaléktőkéje nincs, majdnem könyörtelenül ki van szolgáltatva a visszaesésnek, hozzájárul a kiszabadult fegyencek iránti bizalmatlanság, amely nem mindig alaptalan előitélet. A rabsegélyezés terén úttörő az angol Howard association. Hazánkban a budapesti rabsegélyező egyesült több év óta nem csekély eredménnyel működik.

Rabszolga

l. Rabszolgaság.

Rabszolga-államok

(Slave States), igy nevezik azokat az É.-amerikai államokat, amelyekben azelőtt a rabszolgaság törvényileg fennállott. Ezek a) a 8 határállam: Delaware, Maryland, Virginia, Észak-Carolina, Ketucky, Tennessee, Missouri és Arkansas; b) a 7 ültetvényesállam; Dél-Carolina, Georgia, Florida, Alabama, Misszisszippi, Louisiana és Texas.

Rabszolga-folyó

l. Athapaszka.

Rabszolgaháboruk

az ókori római történelemben azok, melyeket a rómaiak a köztársaság korának alkonyán és nagyrészt a provinciákban lázadó rabszolgáik ellen viseltek. Közönségesen hármat szoktunk megkülönböztetni. Az első Kr. e. 138. tört ki Ennában Szicilia szigetén s csakhamar kiterjedt az egész szigetre. A vezérszerep a sziriai Eunusnak (l. o.) jutott, kinek leveretése után (132) a fogoly rabszolgákat hol keresztre feszítették, hogy a kősziklákról letaszították. Ám azért a második R. ismét csak Sziciliában tört ki Kr. e. 103., még pedig azért, mert számos ember, akit jogtalanul tartottak a rabszolgaság állapotában, ez ellen a szenátushoz folyamodott, s mikor ez utóbbi az ő javukra döntött, a megvesztegetett helytartók vonakodtak a szenátus végzését végrehajtani. Tryphon és Athenion vezetése alatt ez a lázadás is rendkivüli méreteket öltött, a római seregek ismételten vereséget szenvedtek, s az egész mozgalmat P. Ruupilius konzul csak nagy nehezen tudta a rabszolgák vérébe fojtani. A harmadik R.-ra nézve, melyet másképen gladiátor-háborunak is szoktak nevezni, l. a Spartacus cikket. V. ö. Schambach, Der italische Sklavenaufstand (Berlin 1872) és Bücher, Die Aufstände der unfreien Arbeiter 143-129. v. Chr. (Frankfurt 1874).

Rabszolgakereskedés

l. Rabszolgaság.


Kezdőlap

˙