Represszáliák

(franc. représsailles), a nemzetközi jogban az önsegélynek egy neme, mellyel az állam a másik államtól szenvedett jogsértést megtorolja. A R. célja jogsegély jogkényszer alkalmazásával. A R. eszközei sokfélék és egyenkint fel nem sorolhatók. Nemzetközi jogilag megengedett R. jelesül az idegen államvagyonnak elkobzása; a külföldieknek a belföldön létező vagyonának elkobzása; a kereskedelmi, postaforgalomnak, vasúti, távirdai összeköttetésnek megszakítása; a külföldieknek kiutasítása vagy a határtól visszautasítása; külföldieknek túszokul visszatartása; a sértő állam alattvalóitól a jogsegély megvonása. De a R. e megengedett nemei között olyanok vannak, amelyek ártatlanokat sujthatnak. Péld. A állam B állam alattvalójának hajóját elkobozza, mit B állam akként torol meg, hogy A állam alattvalójának vagyonát kobozza el, s Bluntschli találóan jellemzi ezt az eljárást azzal, hogy ez nem egyéb mint annak a példabeszédnek gyakorlati alkalmazása: «ha te ütöd az én zsidómat, én is ütöm a te zsidódat». Határozottan helyteleníti azonban a nemzetközi jog egyeseknek kínzását vagy egyeseknek adott meghatalmazást az idegen állam alattvalóinak elfogására, megölésére vagy megrablására. A R. nemét és mértékét a szenvedett jogtalanság mérve határozza meg. Aránytalan R. jogellenesek. R.-ra nem a közvetlenül sértett magánfél, hanem csak az állam van jogosítva. Háboruban a R.-nak még nagyobb terjedelemben van helye az ellenség ellen, aki a hadviselés határait áthágja, vagy nemzetközijog-ellenes hadi eszközöket alkalmaz.

Reprezentál

(lat.) a. m. képvisel, helyettesít, bemutat, előállít; elül áll, tekintéllyel, súllyal bir; reprezentans, helyettesítő, népképviselő valamely rendi gyülésben; reprezentativ rendszer a. m. képviseleti rendszer (l. o.).

Repries

(franc., ejtsd: repríz; olasz. ripresa) a. m. ismétlés, a zenei részek ismétlésére vonatkozó jelzés. Dalrészek frázisai ismétlésénél egyenlő értelmü a refrainnel. - R. d'assurance a kárbiztosításnak az az esete, midőn a biztosított a tárgyat egy más biztosítónál is, de olykép biztosítja, hogy az új biztosító az első biztosítóval szemben a biztosítottnak jogaiba lép. Az ily biztosítás nem esik a többszörös biztosítás fogalma alá s azért, amennyiben különben túlbiztosítás esete fen nem forog, feltétlenül érvényes.

Reproductio

(lat.) a. m. ismét előállítás, termelés, szaporítás; a technikában a. m. sokszorosítás; a filozofiában, l. Eszmetársítás.

Repsold

János György, német mekanikus, szül. Wremenben (Hannover) 1770 szept. 19., megh. 1830 jan. 14. Kuxhavenben dolgozott, később Hamburg város tüzoltófelügyelője lett. Mint ilyen csillagászati műszereket készített, melyeket eredetiségük mellett nagy pontosság és finom kivitel jellemzett. Saját maga részére készített meridiánkörét 1818. a göttingai csillagvizsgáló vette meg. Besselnek ingakészüléket, Schumachernek bázismérő készüléket készített; a Gauss által adott alapon Baeyer terve után az első heliotropot csinálta meg; az elsők közt volt, ki a körmikrométernek mai alakját adták meg, szóval a precizió-mekanikának e század elején majd minden ágában úttörő gyanánt szerepelt. - Fiai: György (szül. Hamburgban 1804., megh. u. o. 1887.) és Adolf (szül. Hamburgban 1806., megh. u. o. 1871.) üzletét folytatták és az ifjabb egyúttal atyjának hivatalbeli utóda is volt. Jelenleg a rendkivülien kifejlesztett és nagyobbított műhelyet Adolf fiai: János Adolf (szül. 1838.) és Oszkár Fülöp (szül. 1842.) vezetik öregatyjuk nevéhez méltóan. V. ö. Wolf R., Handbuch der Astronomie és Löwenherz cikkét a Zeitschrift für Instrumentenkunde (1887. évf.).

Repszeg

kisközség Arad vármegye borosjenői j.-ban, (1891) 1205 oláh lak.; van vasúti állomása, posta- és táviróhivatala és postatakarékpénztára.

Reptilia

l. Csúszómászók.

Republika

(lat.), általában állam (közügy, respublica), szorosabb értelemben köztársaság (l. o.). - Republikánus, a köztársasági államformának hive.

Republikánus naptár

a francia konvent által 1793 okt. 6. életbe léptetett naptár, mely Napoleonnak 1805 szept. 2-iki rendeletével szünt meg. L. Naptár.

Republikánus párt

igy nevezik az Északamerikai Egyesült-Államok két nagy pártjának egyikét, amelyet 1792. Jefferson a federalistákkal szemben alapított és amelyet eleinte demokrata pártnak is neveztek (l. o.). A R. erélyes védvámpolitikát folytat, amely a Mac-Kinley-billben (l. o.) nyert kifejezést. Törekszik a hadi tengerészet megerősítésére, harcol a kikötők javítása, a folyamok szabályozása és a bimetallizmus mellett és végül erélyesebb külpolitikát sürget mint a demokrata párt. 1896 nov. a párt jelöltje, Mac Kinley az elnökválasztásban győzött és ilyformán bizonyos, hogy az Unió is a közel jövőben hű marad a védvámpolitikához és az aranyértékhez. A R. keblében mind a mellett a győzelem után (1896 dec.) szakadás állott be, mely egy új párt, a republikánus-demokrata párt alakulására vezetett.


Kezdőlap

˙