Retimo

finn erdei szellem, l. Erdei szellemek.

Retina

l. Szem.

Retineál

(lat.) a. m. visszatart.

Retinit

(ásv.), a borostyánkővel rokon gyanta, mely különösen barnaszénben és barnaszéntelepeken, ritkábban agyagban és márgában található, nagyobbrészt gömbös vagy szögletes darabokban, de hintve és mint bekérgezés is. Többnyire viaszsárga vagy sárgás-barna, viaszfényü, áttetsző vagy átlátszatlan. K. 1-2, fjs. 1,05-1,2. Könnyen olvad; 120° C-nál, meggyujtva lánggal ég és kellemes szagu gőzöket áraszt. Éter oldja. Kémiai összetétele ez idő szerint pontosan kiderítve nincs. Hozzászámítják a walchowitot Morvaországból (Walchow), a pisoretint, a middletonitot, a berengolitet, a guayaquilitot stb.

Retinitisz

(gör.), a retina gyuladása.

Retinospora

Sieb. et Zucc. (növ., gyántaciprus) a ciprusfafélék fája; végső ágacskái laposak, gyümölcse álbogyó. A R. vagy Chamaecyparis obtusa Sieb. et Zucc. 20-30 m. magas, gyorsan növő fa Japánban. Több fajtáját dísznek ültetik. A R. pisifera Sieb. et Zucc. és R. squarrosa Sieb. et Zucc. szinte japáni, levele tűalaku, a visszáján fehér csíkja van. A R. funebris Sieb. v. Cupressus funebris Endl., C. amoene C. Koch C. pendula Staunt, meglehetős magas fa, koronája hosszas, ága csüngő, álbogyója kissé hosszas. Hazája Khina és Japán, sír mellé ültetik. A cédrusciprus (R. thyoides L., Chamaecyparis sphaeroidea Spach) kanadai magas fa, levele tűforma, gyümölcse gömbölyü, deres. Európában több fajtáját dísznek ültetik. Fája fehér cédrusfa néven épületfa. A R. v. Ch. Lawsoniana A. Murr. 1-30 m. magas, piramisforma, bogyója deres. Észak-Amerika Ny-i részén honos, a kerti dísznek egyik legjobb vívmány. A R. Nutkaensis Lamb. is Észak-Amerika Ny-i részéről van, telünket jól kiállja, ültetik.

Retinoszkóp

a. m. keratoszkóp (l. o.).

Retirade

(franc., ejtsd: rötirad) a. m. hátrálás, visszavonulás, továbbá árnyékszék.

Réti sas

lármás sas (Haliaëtus albicillus L.), a nappali ragadozók, a sasfélék családjába tartozó madárfaj. Piszkos-barna szinü, feje fehéres-szürke, ékidomu farka fehér és a szárnyakon túlérő, ékidomu farka fehér és a szárnyakon túlérő, lába sárga, hasonló szinü a csőre és viaszhártyája is. Hossza 85-95, szárnyhossza 65-70, farkhossza 30-32 cm. Állandó madár. Hazája Európa és Ázsia középészaki részei. Magyarország vizes erdeiben nem ritka. Egereket, nyulakat és más kisebb emlősöket és madarakat rabol.

Retisovo

l. Réthely.


Kezdőlap

˙