Rovarporozta virág

a. m. bogárporozta virág (l. o.)

Rovartan

l. Entomologia.

Rovartani állomás

l. Mezőgazdasági kisérleti állomás.

Rovás

az ősi irásmódok egyike. Nyomaira nemcsak vad és félvad, hanem művelt népek körében is találunk, legalább azon néprétegek között, amelyek egyszerübb életkörülményei mellett a maradandó feljegyzés e kezdetleges módja is megfelel a szükségletnek. Igy p. a pásztorok még nálunk s más művelt európai népeknél mai napság is használják a R.-pálcikákra való feljegyzést, amilyenhez hasonló rendszerü népies naptárak is készülnek analfabéták számára. A hunn-székely irás még eldöntetlen vitás kérdését illetőleg egyáltalán nem kell tehát pártállást foglalnia annak, aki csupán más népeknél is található analogiák alapján nagyon valószinünek tartja, hogy őseinknek volt valaminő R.-féle irásuk, mielőtt a kereszténység fölvételekor a latin betüirással megismerkedtek. Sőt a nyelvünkben kimutatható régibb kulturai hatások mellett az sincs éppen kizárva, hogy e R.-szerü irás mellett őseink már más, fejlettebb ázsiai irásrendszerekkel is éltek egy-egy ideig, amig mai hazánkba kerülve, az itteni nagy művelődési átalakulás e régibb irásmódok meg nem gyökeresedett használata helyébe a latin egyházi nyelvvel együtt ennek irásjegyeit nem tette nálunk a műveltség terjesztésének majdnem kizárólagos eszközeivé. - R. (dika), 1. Adó. - R. az építészetben az ácskötéseknél fordul elő. L. Rárovás.

Rovátka

az építészetben a. m. hézag (l. o.).

Rovatlap

igy nevezzük közönségesen azt az okmányt, mely a szállítás végett átadott áru rendeltetési helyét, a használandó útirányt, az áru nemét, súlyát és a szállításért esedékes díjak részletezését, továbbá a rakodásra, szállítási érdekbevallásra vonatkozó adatokat, az esetleg csatolva levő mellékletek (vámokmányok, marhalevelek stb.) mennyiségét, minőségét, a szállításra használt kocsi számát, egy szóval a fuvarlevélben foglalt elszámolási adatokat tartalmazza, s amely okmány ugy a fel-, mint a leadási állomáson az elszámolt, illetve beszedett illetékek bizonyítására szolgál. A R.-ot a szerint amint az áru a vasút saját forgalmában levő állományra, vagy idegen belföldi vasút állomására v. éppen külföldre szól, 5, 4 esetleg 3 teljesen egyező példányban készítik indigópapiros segélyével átnyomás útján egyszerre. Ennek egyik része a szoros értelemben vett R., a másik a R.-másolat, a harmadik a feladási vevény, a negyedik az eredeti R. és az ötödik az értesítő és vétlevél. L. még Postai rovatlap.

Rovegno

l. Rovigno.

Rovere

della, régi olasz nemes család. IV. Sixtus és II. Gyula pápán kivül a következő hires tagok tartoztak hozzá: Ferenc Mária I. della R., szül. 1490., megh. Pesaróban 1538. II. Gyula pápa unokaöccse; 1508. nagybátyja Guidobaldo, az utolsó Montefeltro gróf, után ő következett az urbinói hercegségben. 1516. azonban elveszítette országait, amelyet csak X. Leo halála után nyert vissza. 1526. a szövetségesek részén harcolt V. Károly ellen, de Róma elpusztítását nem tudta megakadályozni. Fia Guidobaldo II. della R. (szül. 1513., megh. 1574.) 1550. Róma főkapitánya és prefektusa, 1558. az olaszországi spanyol csapatok fővezére lett. Fia Ferenc Mária II. della R., szül. 1548., megh. 1631 ápr. 20. Az utolsó urbinói herceg volt, mert egyetlen fiát 1625. meggyilkolták. R. halála után VIII. Orbán az urbinói hercegséget (akkoriban 7 városból és 300 várból állott) az Egyházi Állammal kapcsolta össze.

Roveredo

az ugyanily nevü járás székhelye Graubünden svájci kantonban, a Moesa mellett, (1888) 1065 lak., szarvasmarhatenyésztéssel, tutajozással, a Truvulzio-család régi kastélyával.

Rovereto

(Roveredo) v. Rofreit, az ugyanilynevü tiroli kerületi kapitányság székhelye a Leno mellett, amely a közelben az Adigébe ömlik; a termékenyVal Lagarinában, vasút mellett, (1890) 9030 nagyobbára olasz lak., selyemmotollálással s fonással, bőr- és papirosgyártással; selyem-, déli gyümölcs-, gabona-, sonka- és kolbászkereskedéssel, régi kastéllyal; 4500 m. kőből épített vizvezetékkel; többféle közép- és népiskolával, egy Accademia degli Agiati-val, amelyet 1750. Saibanti Laura alapított. Közelében Sacco, 1922 lak. és nagy dohánygyárral; Lizzano mellett egy kastély van, amelyben 1302. a száműzött Dante élt és az Adigén túl Isera (618 lak.), ahol a legjobb tiroli bor terem. R. 1413-1510-ig velencei uralom alatt állott. Történelmileg emlékezetes azon ütközetről, amelyben Masséna francia vezér 1796 szept. 3. és 4. az osztrák Wurmser hadait megverte.


Kezdőlap

˙