Saint-Simon

(ejtsd: szen szimon), 1. Kolos Henrik gróf, a modern szocializmus alapítója, szül. Párisban 1750 okt. 17., megh. u. o. 1825 máj. 19. Fényes viszonyok között nőtt fel; 19 éves korában É-Amerikába utazott, hol Washington alatt harcolt és hiába igyekezett megnyerni a mexikói alkirályt a két oceán közötti csatorna építésére. Visszatérvén Európába, valami Redern gróffal a nemzeti birtokok eladásával foglalkozott és ezen az úton 144 000 fraknyi vagyont szerzett. Párisban a természettudományokat és a történelmet tanulmányozta és 1801. nőül vette De Champgrand kisasszonyt, eltékozolta vagyonát és nejétől elvált. Ekkor egy kis hivatalt fogadott el, hol évi fizetése alig ütötte meg az ezer frankot. Hivatalát azonban nemsokára odahagyta, mert Diard, volt inasa, aki időközben vagyonos ember lett, gondoskodott anyagi szükségéről. 1802. Genfben jelent meg első munkája Lettres d'un habitant de Geneve a ses contemporains; 1808-11. még néhány irata következett, u. m.: Introduction aux travaux scientifiques du XIX. siecle (Páris 1803, 2. kötet); rövidítve: Lettres au Bureau des longitudes (1808). Diard halála után a legnagyobb szükségbe esvén, barátai támogatták. L'organisateur (1819) c. művének egy helye miatt vád alá helyezték, de az esküdtek felmentették. Irta még: Réorganisation de la société européenne (Páris 1814) és Systeme industriel (1821-22, 3. köt.). A közvéleményben és a tudomány köreiben S. elismerésre nem talált. Mindazonáltal több, később részben igen nevezetessé vált tanítványok sora csoportosult körülötte, u. m. Rodrigues, Bazard, Enfantin, Thierry Ágost, Comte Ágost, Pereire E. és J., Halévy L., Chevalier M. és mások. 1823. nem sikerült öngyilkossági kisérletet tett. Irta még azonkivül a következő műveket: Catéchisme des industriels (Páris 1823-24, 4 füzet); Opinions littéraires, philosophiques et indistruelles (u. o. 1825); Nouveau christianisme (u. o. 1815). S. iskolája (l. Saint-Simonizmus 1832-ig állott fenn. Összegyüjtött munkáit Enfantin Párisban 1865-1878. adta ki 47 kötetben: Oeuvres de S. et d'Enfantin címen, amelyből 11 kötet S. műve. S. társadalmát kommunista csoportokkal s hierarchikus szervezettel tervezi. A nouveau christianisme c. munkájában a társadalom átalakítását a testvéri szeretetre akarja építeni.

2. S. Lajos herceg, az újkor legnagyobb történelmi emlékirója, szül. Versaillesben 1675 jan. 15., megh. Párisban 1755 márc. 2. Születése után két év mulva maga XIV. Lajos tartotta keresztvizre. Fiatal korában mint lovastiszt vett részt a belgiumi és rajnamelléki hadjáratokban. Katonai pályáján többször érte mellőzés, amiért is 1702. lemondott ezredesi rangjáról s az udvar körébe húzódott. Itt azonban szintén nem boldogult, mert az udvarról és politikájáról mindenkor szabadon nyilvánította önálló s rendszerint korholó véleményét. XIV. Lajos saját szempontjából méltán tartotta kellemetlen embernek, aki nem tudja befogni a száját (tenir sa langue). S. a testislg kultuszát űző léha környezetben hirdeti a tekintély elvét, a királyságot eszményi magaslatra kivánja emelni, akkép, hogy mindenekelőtt önmaga törekedjék erkölcsi megújhodásra, mert különben az országot kikerülhetetlenül erkölcsi és anyagi bukásba sodorja. Erre nincs más mód, felfogása szerint, mint hogy a mindent egyenlősítő királyi hatalom, mely eddigelé a felcseperedett jöttmentekkel (roturiers parvenus) szövetkezett, ezentúl a főranguakban keresse hatalma támaszait (copartageants de sa souveraineté). Midőn XIV. Lajos meghalt, Orléansi Fülöppel szövetkezve, nagyban hozzájárult a király végrendeletének ama pontja megváltoztatásához, mely szerint a mainei herceg, a király törvénytelen fia legyen a régens. Ebbeli szolgálataiért a régensi kormány tagja lett, s uralma alatt forró szenvedéllyel dolgozott a nemesség érdekében s a törvényesített hercegek és a polgárság ellen. 1721. diplomáciai küldetésben Spanyolországban járt, hol főként a nemesség intézményének tanulmányozásával foglalkozott. Visszatérésekor azonnal összetűzött a régenssel és annak jobb kezével Dubois bibornokkal, kiknek piszkos és elvetemedett kormányzata és magánélete, már addig is, bár kormányuknak tagja volt, folytonosan kihivta kritikáját. A régens halála (1723) után rögtön a magánéletbe vonult vissza s odaadó gonddal és szenvedéllyel élt ezentúl egyedül emlékiratai szerkesztésének. magyarországról is rendkivül sok becses adat van benne elszórva. II. Rákóczi Ferenc történetére elsőrendü kútfő. Ő Rákóczival egészen egykoru volt, kinek szabadságharcát előkészítésétől fogva végiglen, mint beavatott érdeklődő politikus, kiváló figyelemmel kisérte. Midőn pedig Rákóczi Franciaországba ment, személyes barátság fűzte őket együvé. És ha Rákóczi a kamalduli szerzetesek közelében pihente ki a sivár jelen lélekzsibbasztó gyötrelmeit, S. ugyanakkor nem kevesebb enyhülést talált Rancé abbénál a trappista kolostorban. S.-nak világhirü arcképei közt egyik legremekebb az, melyet Rákócziról festett, aki szerint sokkal jobb, nemesebb és becsületesebb volt, semminthogy a politikában sokra vihette volna. Hogy S. elismeri Rákóczinak erkölcsi nagyságát, főként azért veendő nagyra, mert nála ez ritkán történik. Az emlékiratok 1691-től 1722-ig terjednek, s hosszas előkészület után 1740-46. években irattak meg. Első teljes kiadásuk 1829. jelent meg.

Saint-Simonizmus

Saint-Simon Kolos Henrik gróf halála után hivei által alapított iskola, mely a mester tanait részben kiegésziti, részben módosítja. A legnevezetesebb saint-simonisták Enfantin és Bazard. Azonkivül csatlakoztak ezekhez még Carnot, Michel Chevalier, Fournel, Pereire s mások. Az iskola fő elvei: a magánbirtok nem törültetik el egészen, de az öröklési jog. Eszmény az emberek általános testvériessége a békés munka nemzetközi szervezése céljából (association universelle). Az állam, amely minden birtokot lefoglal, teokratikus szinezetet nyer, amennyiben majdnem minden elüljárói teendővel papok bizatnak meg és a termelést központilag rendezik. Enfantin (l. o.) az Exposition de la doctrine c. műben fejezte ki az iskola vallási tanait. 1829. Organisateur c. közlönyt alapítottak, 1830 után az iskola lendületet nyert és Enfantin Économie politique c. műve az iparosok és munkások körében feltünést keltett. A Globe 1831 óta a Journal de la doctrine de Saint-Simon c. alatt jelent meg és Enfantin mint «pere», azaz mint a társulat lelki feje lépett fel. A nőközösségről szóló tana azonban Bazard között és közötte szakítást idézett elő. Innét kezdve hanyatlott az iskola. 1832. a rendőrség is beavatkozott. A kormány végre a társulat fejeit Enfantint, Chevaliert, Duveyriert és Barraultot a törvény elé idézte és 1832 aug. 27-én elitéltette, ami az iskola feloszlását vonta maga után. Az iskola fő művének címe Doctrine de Saint-Simon. Exposition (1. köt. 1828-29); 2. köt. 1830; új kiadás 1854).

Saint-Simon-Vallade

l. Brassier de Saint-Simon-Vallade.

Saint Thomas

(ejtsd: szent tomesz), város Ontario kanadai tartományban, az Erie-tó közelében, vasút mellett (1891) 10 370 lak., élénk kereskedéssel, aminek cikkei a mezőgazdasági termékek.

Saint Thomas the Apostle

(ejtsd. szent tomesz the epposszl), város Devon angol grófságban, az Exe és vasút mellett, (1891) 8240 lak.

Saint-Trond

belga város, l. Sanct Truyen.

Saint-Tropez

(ejtsd. szen tropez), kikötőhely Var francia départementban, azon félsziget É-i oldalán, amely a kis S.-i öblöt alkotja, vasút mellett, (1891) 3533 lak., tengeri fürdőkkel, halászattal, dugó-, kalap-, szesz-, kötél-, hajógyártással és halászati felszerelések készítésével; gabona-, bor-, olaj- és déligyümölcskereskedéssel; erősséggel.

Saint-Ubes

l. Setubal.

Saint-Vaast-la-Hougue

(ejtsd: szen vaszt la ug), kikötőváros Manche francia départementban, a cherbourgi félsziget K-i partján, vasút mellett, (1891) 2713 lak., osztrigatenyésztéssel, halászattal és hajóépítéssel; halbesózással; nagy faimporttal; Talisou és La Hougue sziklás szigeteken erősségekkel. Közelében Beuzeval és Houlgate nevü látogatott tengeri fürdőkkel.

Saint-Valery-en-Caux

(ejtsd: szen valeri an ko), kikötőváros Seine-Inférieure francia départementban, a La Manche partján, vasút mellett, (1891) 4014 lak., osztrigatenyésztéssel; hajóépítéssel, hajó- és halászfelszerelések készitésével; szóda-, vitorlavászon- és téglagyártással, tengeri fürdővel. 8 km.-nyire K.-re van Veules (964 lak.) tengeri fürdő.


Kezdőlap

˙