Salsola

L. (növ.), l. Ballagófű.

Salta

1. tartomány Argentina D-i részében a Jujuy, Bolivia, Chile, Catamarca, Tucuman, Santiago del Estero és Del Chaco meg De formosa gubernaciones közt, 163 610 km2 területtel, (1896) 118 138 lak. S. Csakis K-i részében sík; egyebütt hegyek takarják, különösen Ny-i szélein, ahol a Cordillerák egyes csúcsai (Sierra de Cachi) csaknem 6000 m. magasra emelkednek és a fensíkok 1300-4000 m. magasak. A tulajdonképeni Andok előtt terül el a Sierra Lumbre és a Sierra de Sta Maria. A hegyek ércekben gazdagok; arany, ezüst, réz, nikol, vas és ólom fordulnak elő. Folyói elég számosak; a fontosabbak: a hajózható Vermejo és mellékvizei, a Rio San Francisco és rio Valle, továbbá a Rio Pasage (del Juramento) és a Rio Salado, amely a Paranába ömlik. Az éghajlat a magasság szerint különböző. A síkságon 650 m. magasságig cukornád és más trópusi gyümölcsök, 1140-2600 m. magasban gabona, szőllő és európai gyümölcsök, még nagyobb magasságban pedig az árpa, burgonya és takarmány teremnek. Az 1202 m. magasban fekvő fővárosban az évi középhőmérséklet 17°, a januárusi 21,5° és a juliusi 11,3°. A hegyek lejtőin sok helyen szép erdőségek láthatók. Az állatállomány 1889. volt 164 849 szarvasmarha, 164 357 juh és 34 424 ló. A lakosok nagyobbára a spanyolok és calchaqui indusok korcsai. - 2. S. (San Miguel de S.), az ugyanily nevü tartomány fővárosa és püspöki székhely, a lermai jól öntözött völgyben, 1202 m. magasban, vasút mellett, mintegy 20 000 lakossal, széles, nagyobbára jól kövezett utcákkal. Colegio nacionallal, árvaházzal (Colegio des Educandas) és nyilvános kórházzal. A főtéren áll a kormányzói épület (Cabildo) és a régi, de düledező székesegyház. A város kereskedelme, különösen bizományi kereskedése élénk.

Saltarello

olasz, de leginkább a római népnél ma is divatozó páros ütemü élénk tánczene, mely mindig elevenebbé válik s melynél a nő folyton a kötényét fogja, mig a férfi dalol hozzá s dalát mandolinnal kiséri.

Saltatio

(lat.) a. m. tánc; saltator, táncos.

Saltcoats

(ejtsd: szaltkótsz), város Ayr skót grófságban a Firth of Clyde mellett, 40 km.-nyire Glasgowtól, (1891) 5895 lakossal, kis kikötővel, tengeri fürdőkkel, sófőzéssel és parti hajózással.

Saltholm

dán sziget a Sundban, Amager mellett, amelytől a Drogden-szoros választja el, 13 km2 területtel, mészkőbányával. A sziget lakatlan.

Saltillo

(ejtsd: szaltillyo), azelőtt Leona Vicario, Coahuila mexikói állam fővárosa a Nuevo-Leon felőli határ közelében, 1585 m.-nyi magasban, meglehetősen terméketlen vidéken, vasút mellett, (1892) 25 301 lakossal, pamutiparral; egy plébánia- egy másik négy nagy templommal. 1586. alapították. Tőle 11 km.-nyire van a Buena-Vista nevü csatahely, ahol 1847 febr. 22-én és 23-án Taxlor generális a mexikói hadakat megverte.

Saltimbanque

(franc., ejtsd: szaltenbank) a. m. bohóc.

Salt Lake

l. Nagy-Sóstó.

Salt Lake City

(ejtsd: szalt lek szitti), Mormon City, Great Salt Lake City, Utah északamerikai állam fővárosa, a Utah-tavat a Great Salt Lake-kel összekötő Jordan jobb partja közelében, 17 km.-nyire a torkolatától, vasút mellett, (1890) 44 843 lakossal, akiknek mintegy 2/3-a mormon, a többit gentilesnek hivják; sör-, üveggyártással, sófinomítókkal és húsfüstölőkkel; a Deseret-egyetemmel. A Wahsatch-hegyek ágaival félkör-alakban körülfogott város sakktáblaszerüen épült, utcáit fák szegélyezik és a házak mellett kertek vannak. Legérdekesebb része a Temple Block, 4 ha. nagyságu tér, amelyet magas falak vesznek körül és amelyben áll a Tabernaculum, 76 m. hosszu, 45 m. széles és a teknősbéka teknőjéhez hasonló fedéllel fedett mormon templom, amely 8-12 000 ember befogadására alkalmas, az 56 m. hosszu és 30 m. széles új templom, amelyet a mormonok angyalának Moroninak 4 m. magas szobra ékesít; végül az Assembly Hall a mormonok történetéből egyes jeleneteket ábrázoló freskókkal. Egyéb jelentékenyebb épületek: a muzeum érdekes természetrajzi gyüjteményekkel, a kapitolium, a Territorial Exposition Building, Brigham Young síremléke stb. A város mellett van Fort Douglas helyőrséggel. S.-t 1847. a mormonok alapították. Újabban a nem mormonok száma gyorsan növekszik.


Kezdőlap

˙