Sioule

(ejtsd: sziúl), 160 km. hosszú baloldali mellékfolyója az Alliernek, Franciaország középső részében; Auvergneben a Mont-Dore É-i oldalán ered, eleinte Pongibaud mellett É-nak folyik, felveszi balról a Sioulet-t és ÉK-nek fordul, azután Châteauneuf-les-Bains mellett elfolyván, Allier départementban St.-Pourçain alatt torkollik. Felső részében hegyek közé szorított völgyében számos várromot láthatni.

Sioux

-indusok (ejtsd: sziú), az ottava nyelven nadovessziak, akik magukat dakota vagy lakota (szövetségesek) névvel jelölik. A dakoták a szó szűkebb értelmében a felső Misszisszippi Ny-i részén laknak a Black Hillsig Ny-ra és a Devil Lakeig É. felé. Rokon törzsek a dhegihák, amelyekhez a ponkák, a kasas-, osage- és gnape- vagy arkansas-indusok tartoznak, továbbá a djiverek, akikhez tartoznak a jova-, oto- és misszuri-indusok, a hotcangora- vagy winnepago-, a mandan-, a hidatsa- vagy absaroka- (crow-) és a jera- vagy tutelo-indusok, mely törzsek jelenleg majdnem kihaltak. A S. törzsek létszáma körülbelül 43,400, melyek közül körülbelül 2200 a brit É.-Amerikában lakik. Egy S. szines képét l. az Amerikai népfajok mellékleten.

Sioux-City

(ejtsd: sziú-szitti), woodbury county székhelye Iowa É.-amerikai államban, a Misszuri K-i partján, termékeny vidéken, vasutak mellett, (1890) 37,806 (1880. csak 7366) lak., kocsi-, tégla-, eke- és keményítőgyártással; élénk kukorica- és gabonakereskedéssel. Marhaistállóiban (Union Sock Yards) sok ezer marha elfér; vágóhidjain naponként 14,000 sertést és 2000 marhát képesek leölni és feldarabolni.

Sioux-Falls

(ejtsd: sziú-fallsz), Minnehaha county székhelye D-i Dacota É.-amerikai államban, a Sioux-river és vasutak mellett, (1890) 10,177 (1880. 2164) lak., Big Sioux vize erejével hajtott gyárakkal, kőbányával, csinos Court Housezal, fegyházzal és siketnéma-intézettel.

Sip

az árva-liptói mészkőhegység legnyugatibb tagja, mely Árva és Liptó vármegyék határán, a Vág és Árva összefolyása által alkotott sarokban emelkedik; magassága 1169 m.

Síp

l. Ajaksíp és Nyelvsíp.

Sipahi

l. Spáhi.

Si parva licet componere magnis

(lat.) a. m. ha szabad csekély dolgokat a nagyokkal összehasonlítani. Vergilius Georgica-jából (IV, 176) vett idézet.

Sípcsont

(tibia), az alszárt egybetevő két csont erősebbike, amelynek felső tömegesebb részéhez (a bütykén) a combcsont alsó végén levő bütykei támaszkodnak. Lent e csont a lábtőcsontokkal ízesül. Elülső élét a bőrön át könnyü kitapintani, sőt igen könnyü meg is sérteni.

Sipet

nagyközség Temes vármegye csákovai j.-ban, (1891) 2537 oláh és magyar lak., postahivatallal és postatakarékpénztárral.


Kezdőlap

˙