Sondershausen

Schwarzburg-S. fejedelemség székes fővárosa, a Bebra és Wipper összefolyásánál és vasút mellett, 46 km.-nyire Erfurttól, (1890) 6634 lak., gyapjuszövéssel és gőzfürészmalmok, különböző középfoku és népiskolákkal, régiség- és természetrajzi gyüjteménnyel, zenekonzervatoriummal, fejedelmi kastéllyal, amelyet 1540. Günther gróf épített. S.-tól D-re emelkedik a 461 m. magas Possen fejedelmi vadászkastéllyal, amelyről igen szép kilátás nyilik. Még tovább van Günthersbad fürdőhely, szép parkkal. V. ö. Vocke, S. u. seine Umgebungen (Nordhausen 1858).

Sondrio

1. olasz tartomány Lombardia compartimentóban, Tirol, Svájc, Como, Brescia és Bergamo közt, 3123 km2 területtel, (1881) 120,535, az 1893-iki becslés szerint 132,612 lak. S. a Valtellinából és a Liro völgyéből áll. Amaz a Monte-Cristallótól D-nek és Ny-nak húzódik; rajta az Adda folyik végig; számos keresztvölgy torkollik belé, a többi közt a hatalmas hegyekkel (Cristallo, Ortler, Cevedale, Forno, Tresero) koszoruzott Val Furva. A Liro völgye Castasegnától Chiavennáig nyulik. A tartomány hatalmas hegyláncain ülő legmagasabb csúcsok: az Ortler, a Cevedale, a Königsspitze, Punta di San Matteo, Tresero, Piz Bernina, Piz Zuppo, Monte Rosso di Scerscen, Piz Rosegg stb. Termékei kevés búza, kukorica, nagy mennyiségü burgonya és a céli lejtőkön szőllő és gesztenye. A házi állatok száma nagy (45,230 szarvasmarha, 41,310 juh, 31,846 kecske, 1696 ló, 1000 szamár és közel 4000 sertés). Fontosak az árványvizforrásai; ilyenek a bormiói, a Val Furvában a santa-caterinai és a madesimói. Az egész tartomány egy járásból áll. V. ö. Besta, Guida della Valtellina (S. 1884). - 2. S., az ugyanily nevü tartomány fővárosa, a Malerótól öntözött Val-Malenco kijáratánál, vasút mellett, (1881) 6990, az 1893-iki becslés szerint 9100 lak., selyemfonással és motollákkal és kereskedéssel; szűk, komor utcákkal, régi kastéllyal, amely most kaszárnyául szolgál; érdekes plébániatemplommal. 3 km.-nyire a Sassella nevü templom körül terem a legjobb valtellinai (veltelini) bor. Környékén érdekes helyek a gombarói hegyszakadék és az arquinói vizesés.

Sóner

(Schoner, sooner), hosszu, keskeny testü 3-500 t. tartalommal biró hajó, melynek rendszerint csak két árboca van. Az előárboc keresztvitorlákkal, a hátulsó vagy főárboc azonban cak ágvitorlákkal van felszerelve. E hajók igen jó vitorlások, különösen ha szelet élben fogva vitorláznak, amiért is a mulatságra szolgáló yachtok többnyire a S.-ek mintája szerint építtetnek és szereltetnek is fel. Az árbocozat és vitorlázat kezelésére a S. kevés embert igényel, mely előnyör tulajdonságánál fogva mint parti jármű nagy elterjedésnek örvend. Újabb időben három árbocos S.-eket is építenek, amelyeknél a két hárulsó, sőt olykor mind a három árboc is csupán ágvitorlákat visel. L. Hajó.

Songa

l. Nupe.

Sonica

(franc., ejtsd: szonika), a hazárdjátékoknál oly kártya, mely első felmutatásra nyereséget vagy veszteséget jelent; átvitt értelemben: azonnal, idején.

Sonka

l. Füstölt hús és Hús.

Sonklar von Innstätten

Károly, magyar születésü német geografus és botanikus, szül. Fehértemplomban 1816 dec. 2-án, megh. Innsbruckban 1885 jan. 10. A karánsebesi katonai iskolában tanult, aztán a bécsújhelyi katonaiakadémiában a földrajz tanára lett. 1873. mint vezérőrnagy nyugalomba vonult. S. hires alpesi turista volt, számos utazást tett a magas hegyeken tudományos célokból. Hazánknak több vidékén is járt és gyüjtött növényeket; florisztikai kutatását részint értekezésével (Aus dem Banate, Oesterr. Botan. Zeitschrift 1870), részint szépen szárított növényeivel örökítette meg. Művei: Reiseskizzen aus d. Alpen u. Karpaten (Bécs1857); Gebirgsgruppe der Hochschwab (u. o. 1859); Ötzthaler Gebirgsgruppe (Götha 1861, becses atlasszal); Die Gebirgsgruppe der Hohen Tauern (Bécs 1866); Die Zillerthaler Alpen (Gotha 1872); Allgemeine Orographie (Bécs 1873). Szép növénygyüjteményét a bécsi egyetem növénytani muzeumának hagyta.

Sonkoly

a csurgatás, sajtolás, préselés után visszamaradó rész. Ily értelemben az olajverés után az olajos magvak szerint elnevezett S.-t: len-, repce-, tökmag- stb. S.-t (más néven pogácsát) nyerünk. A méhész a lépes méz csurgatása után visszamaradó részeket, melyek viaszon kivül himpor, nimfa-hártyák, hol méhek és egyéb tisztátlanságokból állanak, mondja S.-nak, melyet megfelelő hőmérsék mellett vásznon átpréselve vagy viaszolvasztóban kifőzve nyeri a viaszt (l. o.). Néhol a lépes mézet S.-os méznek mondják.

Sonn.

v. Sonne., latin természetrajzi név után Sonnerat Péter francia természettudós (1749-1814) nevének rövidítése. Művei: Voyage dans la Nouvelle-Guinée (Páris 1776); Voyage aux Indes orientales et a la Chine (u. o. 1782, 4 köt., új kiadás 1806).

Sonnblick

3095 m. magas hegycsúcs a salzburgi Magas-Tauernben, egy 1886. felállított meteorologiai állomással, mely Európában a legmagasabban fekszik. A hegycsúcson 1893. az évi középhőmérséklet volt - 6,7o (ugyanolyan mint Grönlandban), a leghidegebb hónapé (jan.) - 17,5 és a legmelegebbé 1°C. Az évi csapadékmennyiség 1758 mm. V. ö. Hann értekezéseit a Meteorologische Zeitschriftben (1887) és a bécsi akadémia Sitzungsbericht-jeiben (1891 és 1894).


Kezdőlap

˙