Spolii actio

(lat.). Az, akit személye ellen alkalmazott jogtalan erőszakkal fosztottak meg birtokától, a dolog birtokát a római jog szerint az u. n. unde vi interdictummal követelheti vissza, de csak a tettestől; örökösétől csak ennek gazdagodása erejéig; harmadik birtokostól éppen nem. A kánoni jog a birtoktól megfosztottnak a harmadik rosszhiszemü birtokos ellen is adott kereseti jogot. E kereset neve S.

Spolii jus

(lat.), az egyházi személyek hagyatékára vonatkozó fejedelmi foglalás joga. L. Jus.

Spondeusz

(gör.), két hosszu szótagból álló versláb, mely azonban korántsem külön taktusnem, hanem a rendes ütemek változata, illetőleg helyettesítője; lehet tehát a S. összevont daktilus ([ÁBRA] helyett [ÁBRA]), v. anapesztus ([ÁBRA] helyett [ÁBRA]), ezek a racionális S.-ok; helyettesítheti továbbá a jambusban vagy a trocheusban bizonyos helyeken a tiszta jambusi vagy trocheusi lábat (p. [ÁBRA] helyett [ÁBRA]), ez az irracionális S., mivel benne a tényleg hosszu szótag tulajdonkép ritmikailag rövidnek számít. Az anapesztust S.-okkal ünnepies komolyság festésére lassították a görög kardalokban.

Spondias

L. (növ.), l. Mombinszilva és Amrafa.

Spondylus

(gör.-lat.) a. m. csigolya, a csigolyák a gerincoszlopot alkotják.

Spongiae

(lat.), spongyák, l. Szivacsok; S. cynosbati, l. Rózsagubacs; S. ustae, l. Jódkészítmények.

Spongilla

l. Gyöksüveg; az állattanban l. Szivacsok.

Spongin

a fürdőspongya fő alkotórészét tevő organikus anyag, amely szént, hidrogént, nitrogént és Croockewit szerint ként is tartalmaz. A S. oldhatatlanul marad vissza, ha a fürdőspongyát higított sósavval digeráljuk; és igen lassan feloldódik hideg nátron-lúgban, könnyebben forró nátron-lúgban, ugyszintén koncentrált sósavban vagy salétromsavban. Higított kénsavval főzve tirozin nem, hanem csak glikokol (l. o.) és leucin (l. o.) képződik belőle.

Spongózis

(gör.) a. m. szivacsképződés, a szivacsszerü daganatok előállása.

Spongya

l. Szivacsok.


Kezdőlap

˙