Társadalom

az emberek egyesülése terjedelmesebb csoportosulásban közösen vaósítandó anyagi és szellemi céljaik előmozdítása végett. Az ősállapotból csak lassaj fejlődhetett ki a tulajdonképeni törzs, melynek családi formája a törzsházasság, a vele együtt kifejlő anyai joggal (matriárkátus, l. o.), ugy hogy a család alkotja egyúttal a T. ősformáját. Az atyai jogon alapuló patriarkális szervezettel biró törzsek egyesüléséből létesül az állam (l. o.). Az állam szervezete rendszabályozza ugyan a társas élet minden formáit, de minthogy itt minden részletbe avatkozni nem bir, az állami éelt mellett és ettől megkülönböztetve fejlődik ki a társadalmi éet szűkebb értelemben. A T. legterjedelmesebb formája az emberiség fogalmában van adva.

Társadalomtan

l. Szociologia.

Társalgási darab

(eszt.) a dráma legmodernebb faja, a franciák találmánya, mert msá nép nem is értett ugy a társalgáshoz, mint az athéni és a francia. A platói dialogusok hasonlítanak némikép a francia T.-okhoz. A T. az irodalom legkényesebb virága, csupa hab, csupa illat, csupa szellem, néha minden más cselekmény nélkül, mint ami magukban a szvakban rejlik. Augier, ifj. Dumas e kitünő faj mesterei. L. Szalondarab és Dráma.

Társalkodó

l. Jelenkor.

Társaság

(societas) keletkezik, midőn két v. több személy (a társak, socii) vagyon érdeklő valamely jogi célra egyesül. A T.-ot, amelynek tárgya egyes ügylet, alkalmi egyesületnek nevezik. A társak jogviszonyait törvényes intézkedés hiányában a T.-i szerződés tartalma határozza meg. A kereskedelmi T.-okról a kereskedelmi törvénykönyv intézkedik. A közkereseti T.-oknál a tagok egymásközti jogviszonyait illetőleg jelesül akként, hogy a törvénynek erre vonatkozó intézkedései csak annyiban irányadók, amennyiben a T.-i szerződés intézkedést nem tartalmaz.

Társaságszabály

l. Arányos osztás.

Társaság-szigetek

a franciák birtokában levő polinéziai kettős szigetcsoport a Nagy-oceánban, a D. sz. 16-18° és a párisi Ny. h. 150-157° közt. A szélcsendes és szeles csoportot különböztetik meg bennök, amelyeket egymástól 130 km. széles tengerszoros választ el. Területük 1650 km2, lakóik száma 16,337. Az egyes lakott szigetek a szeles csoportban: Tahiti (l. o.) és Eimeo (132 km2 ter., 1417 lak.); a szélcsendesben: Maupiti (12 km2 ter., 400 lak.), Bora-Bora (24 km2 ter., 800 lak.), Tahaea (82 km2 ter., 700 lak.), Raiatea (194 km2 ter., 1400 lak.), Hauhina (73 km2 ter., 1665 lak.) és Tubuai-Manu 34 km2 ter., 200 lak.). Az itt felsorolt szigetek mind vulkániak. Magaslataikat erdők takarják; alacsonyabb részeik nagyon termékenyek; csaknem minden tropusi növény megterem. Az éghajlat egyenletes és egészséges. A lakosok polinéziaiak; Tahitin sok a korcs és bevándorlott; legjobban megőrizték fajuk tisztaságát a szélcsenes csoporton. Vallásra nézve nagyobbára protestánsok. A T.-et Cook fedezte föl. 1880, illetőleg 1887 óta állanak francia uralom alatt. L. még Tahiti.

Társas bérlet

a bérletnek azon alakja, melynél a bérlő nem egy fizikai személy, hanem többen, rendszerint ketten-hárman, ritkán többen bérelnek ki egy birtokot. Előnye a t.-nek, hogy a társak együtt nagyobb birtokot kibérelhetnek, minte egyenként, s igy nagyobb hatáskörre s nagyobb jövedelemre tehetnek szert, továbbá, hogy a bérlet kezelésénél szakképzettségüket jobban érvényesíthetik, amennyiben a bérlet keretében a munkamegosztás elvét célszerüen alkalmazhatják, olyformán, hogy p. az egyik társ a növénytermelési, a másik az álalttenyésztési, a harmadik az ipari s üzleti ágak vezetését vállalja magára. Hátránya azonban, hogy a T. gyakran az érdekek összeütközésére vezet; mindazáltal találkozunk a bérlet ezen alakjával, kivált uradalmi bérleteknél, nálunk is.

Társas biróság

oly biróság, mely több tagból álló tanácsban itél. Ellentéte az egyes biróság (l. o.). Egyes biróságok a királyi járásbiróságok, míg a királyi törvényszékek, a királyi itélő táblák, a magyar királyi Kuria és a királyi közigazgatási biróság mint T.-ok járnak el.

Társas cég

a kereskedelmi társaságoknak cége, ezzel szemben egyéni cég az egyes kereskedők cége, akár a kereskedő természetes, akár jogi személy. L. Cég.


Kezdőlap

˙