Temrjuk

az ugyanily nevü járás székhelye az orosz ciszkaukáziai Kuban-vidéken, a Taman félsziget É-i partján, (1893) 15,419 lak., kikötővel és élénk kereskedéssel. Vidéke mocsaras, közelében iszapfürdők vannak.

Temuco

(ejtsd: -ko), az ugyanily nevü departamento és Cautin chilei tartomány székhelye, a Cautin jobb partján, vasút mellett, 3445 lak., bőr-, sör- és szeszgyártással.

Temudsin

l. Dsengiz-khán.

Temursu-Nor

l. Isszik-kul.

Temze

(Thames, Themse, Tamise, Tamesis, Taemese), 1. folyó Anglia déli részében. Gloucester grófságban, a Cotswod K-i lejtőjén hét patakból (Seven Wells) ered, amelyek közül a fő forrás a Thames Headen, Cirencestertől 5 km.-nyire van. A T. eleinte K-nek folyik, már Cirencesternél a T.-Severn-csatornát táplálja, azután DK-i irányt vesz föl, itt belefolyik a Churn, Lechladenél a Coln és Leach és innen kezdve kis hajók járnak rajta lefelé zsilipek segítségével. Ezután kanyargós folyásuvá lesz, fölveszi a Windrusht, azután az Evenlodeot, elhalad Oxford mellett, bővül a Cherwell és Ock vizeivel, számos kis szigetet alkot, azután beléömlik a Thame és a Kennet. Egy keskenyt mederben áttöri a Chiltern Hillst, elhalad Eton mellett és azután alkotja azon szigetet, amelyen Földnélküli János aláirta a Magna Chartát, határul szolgál Middlesex és Surrey közt, megteszi azon kanyarulatot, amelyen Julius Caesar vitte át légióit, fölveszi a Molet és Teddingtonhoz jut, ahol a tengeráradat hatása érezhetővé válik, elfolyik Brentford mellett, ahol a Brent szakad belé és azután Londonhoz ér, számos híd alatt halad el, amelyek közül az utolsó a London Bridge. Londonon alul fölveszi még a Lea-t, Rodingot, Ingrebournet és a Medwayt. Sherness és Shoeburyness közt az Északi-tengerbe ömlik; itt Norenak hivják. Gravesendnél 800 m., a norei világítótoronynál pedig már 16 km. széles. Thames Headtől a London Bridgeig hossza 272, Sheernessig 365 km. Noretól kezdve a tengeráradat 2 óra alatt ér London Bridgeig, ahol áradás idején a folyó 240 m. széles és 9 m. mély, apadás idején pedig 200 m. széles és 3,6 m. mély. A 200 t. tartalmu hajók fölmehetnek a London Bridgeig, a 600 tonnások a Poolig, a Londonban levő azon részéig, ahol a régi dockok vannak, végül Irongateig a legnagyobb tengeri hajók. A T. csatornákkal van összekötve a Severnnel, az Anglia közepén levő folyókkal és a La Manchesal. Vizkörnyéke 12,610 km2. V. ö. The T., Royal River, from source to sea stb. (London 1886); Senior, The T., from Oxford to the Tower (u. o. 1890). - 2. T., 250 km. hosszu folyó Ontario kanadai tartományban; Perth countyban ered és Chathamtól 28-30 km.-nyire a Saint-Clair-tóba szakad.

Ten.

latin növénynév után Tenore Mihály (1780-61) olasz botanikus és Nápolyban a botanika tanára nevének rövidítése. Műve: Flora Neapolitana (Nápoly 1811-38, 250 táblával).

Tenacitas

(lat.) a. m. szivósság, makacsság.

Tenaculum

(lat.), fából keresztformára összerótt kézirattartó. A betüszedők szerszáma. Alsó részükön vasszöggel vagy csavarral látják el, amely arra való, hogy a T.-ot a szekrénybe erősíthessék.

Tenaille-alak

ollóalak, az erődítési renszerek (l. o.) egy fő alakzata. Az ollóalaku homlokzatnak több hátránya van, igy az egyes vonalak könnyen oldalozhatók és nagy fejlődés mellett kis térség lesz körülzárva, ellenben az előtér erős kereszttűz alá kerül. Az ollóalaku homlokzatot ritkán alkalmazzák.

Tenampua

l. Comayagua.


Kezdőlap

˙