Tenebrionidae

(állat), l. Melanosomata.

Tenedosz

(Bocsa-Adasszi vagy Bogaz-Adasszi). Dsezairi-Bahr-i-Szefid török vilajethez tartozó trachitból álló, kis vulkáni, termékeny sziget, a troaszi parttól 6 km.-nyire 42 km2 területtel, 4140 lak., akik leginkább szőllőmívelők. Főhelye T., a sziget ÉK-i partján, 3500 lak., a velenceiek idejéből való erősséggel és meglehetősen jó kikötővel. T.-on az ókorban az eoli törzsből való görögök laktak. A második persa háboruban Xerxes hajóállomásul használta, de azután az athéni szövetséghez csatlakozott. Az antalkidaszi béke a persáknak juttatta. 1322. foglalták el a törökök. Az ókorban hires volt agyagedényeiről és borairól. 1807 márc. 21. az oroszok itt legyőzték Szeid Ali pasát és 1822 nov. 10. Kanarisz és Kiriakosz Kapudan pasát.

Tene-korszak

l. Vaskor.

Teneramente

(ol.) a. m. gyöngéden.

Tenerani

Péter, olasz szobrász, szül. Todanóban (Carrara mellett) 1789 nov. 11., megh. Rómában 1869 dec. 14. Rómában eleinte Canovának, azután Thorwaldsennek volt tanítványa, és ez utóbbinak segítségére volt a Leuchtenberg Jenő hercegnek a müncheni Szt.-Mihály-templomban levő síremléke elkészítésében. Psyche Pandora szelencéjével és Amor tövist húz ki Venus testéből címü márványszobraival csakhamar nagy elismerésre tett szert, utóbb a római művészeti akadémia tanára és a római muzeumok meg képtárak igazgatója lett. Művei közül a legkiválóbbak: Krisztus a kereszten (1823, ezüstből kiverve a pisai S.-Stefano-templomban); Krisztus levétetét a keresztről ábrázoló márvány dombormű (1842, a római Laterán-templom Torlonia kápolnájában); Vértanuságot szenvedő keresztény szerelmes pár márványcsoportja stb. Három szoborműve a fóti templomban van.

Teneriffa

(Tenerife), a Kanári-szigetek legnagyobbika és legmagasabbika, 28 km.-nyire Gomerától, 1946 km2 területtel, (1889) 109,417 lak. A 2000 méternyi mélységből kiemelkedő sziget három egymástól korra és külső alkatra nézve egyaránt különböző hegytömegből áll. Az É-i az Anaga nevü vulkáni, szakadozott hegytömeg, a Ny-i, amannál régibb, a Sierra de Teno; e kettő közt emelkedik ki a hatalmas Pico de Teyde (3715 m.), az őslakók Ecseide-je, amelyet lábánál pálmák, feljebb gesztenyefák, aztán rétek takarnak, mig felső részét lapilli és vulkáni hamu alkotja. Tetejét nov.- ápr.-ig hó takarja. A Pico de Teyde legutolsó nagy kitörése 1704-ben volt; most már csak egyes hasadékain szállnak föl meleg gőzök. Fővárosa és az egész Kanári-szigetcsoport kereskedelmének középpontja Santa Cruz de Tenerife, (1887) 18,830 lak., három erősséggel és igen jó kikötővel, ahol az Indiába menő hajók szokták magukat friss élelmi szerekkel és vizzel ellátni. Magasabb fekvésü Christoval de Laguna, a régibb főváros és székhely. Érdekes város még Guimar vagy Guiamar, 4536 lak., közelében mumiává aszott benszülöttek sírjai láthatók. V. ö. Fritsch és Reiss, Geologische Beschreibung der Insel T. (Wintertus 1868); Strettell, Teneriffe (London 1891).

Tenesmus

(gör.-lat.), székinger a végbélben, amelynek oka többnyire a végbél hurutja, ez viszont székrekedésben s bélsárfelhalmozódásban találja rendesen okát, de beáll a végbél súlyosabb megbetegedéseiben, p. a vérhasban is. Gyógyítása az alap-ok megszüntetésével kezdődik: ricinusolaj adandó, s aztán allövetek keményítővel, ópiummal.

Teng

birmai ürmérték, közel 30 lit., mint rizsmérték 26,5 kg.

Tenga

vagy tanga, középázsiai ezüstpénz = 60-70 fillér.

Tengelice

a. m. stiglic (l. o.).


Kezdőlap

˙