Tengerészeti rendeleti közlöny

időközönkint megjelenő hivatalos közlöny, mely a tengerészeti szolgálat minden ágának kezelését, az ebbe vágó ügyeket érintő rendeletek és utasításokat, a szervezetszerü határozványokat stb. ismerteti, illetve hirdeti.

Tengerészeti szertartás

a hajóknak egymással való érintkezése alkalmával szem előtt tartandó formaságok, nevezetesen azon tisztelgések és tiszteletadások, melyek általánosságban elfogadott hagyományos szokások folytán a nemzetközi forgalmi közösségben, ugy a sík tengeren való találkozáskor, valamint idegen tengerterületre való érkezéskor is, mindenkor kifejezésre juttatandók. Ehhez tartozik különösen a lobogó lebocsátása és annak ismét felhúzása által tisztelgés, továbbá hadi hajók részéről ágyukból adott díszlövések, kikötőkben az újonnan érkezett hajóknak szerencsés megérkeztök alkalmából egy a hajóra küldött tiszt által való üdvözlése, a parancsnokok kölcsönös látogatása stb. Ezen udvariasságoknak hasonló módon való viszonzását mindenkor szigoruan betartják.

Tengerészeti tudományok

(nautikai tudományok), szorosabb értelemben a hajóépítés- és hajógépépítéstan, a tengerészeti hadi tudományok, a tengeri harcászat, tengerjog, tengeri erődítéstan, hajózástan. Újabb időben a hajódelejesség tana, a torpedó-isme, nemkülönben az elektrotechnika is a T.-hoz számít.

Tengerészgyalogság

kizárólag a gyalogsági szolgálatban kiképzett azon csapatok, melyek vagy a hadi hajók legénysége egy részéhez tartozván, háboru idejében partra szállásoknál a szárazon működő csapatokat képezik, vagy pedig amelyek a tengeren túli gyarmatokba küldve, mint azokat megszálló v. ottan helyőrségi szolgálatot végző csapatok alkalmaztatnak. Ausztria-Magyarországnak 1866 óta T.-a nincsen, ezek szolgálatát a hajón s szükség esetén a szárazon is a matrózok végezik. A francia T. hajón nem alkalmaztatik.

Tengerészhadapródok

a hadi tengerészet tisztjelöltjei, kik rang szerint az altisztek és tengerésztisztek között sorolván, nem a legénységhez, hanem a hajótörzskarhoz tartoznak és havidíjat élveznek. A T. száma nálunk részben a fiumei hadtengerészeti akadémiából évenkint kilépő IV. osztályu növendékekből, részben pedig nyilvános pályázat útján 8 gimnáziumot vagy 8 reáliskolát végzett és a felvételi vizsgát jó eredménnyel letett ifjak soraiból egészíttetik ki. Rangfokozat szerint nálunk háromféle T. szolgálnak és pedig: III., II. és I. osztályu T. Mig az I. oszt. T. a tiszti vizsgán már túlestek, a III. oszt. T.-nak a II. osztályba való előmozdításuk céljából még egy gyakorlati és elméleti vizsgát kell letenniök. Az akadémiát végzett növendékek mint II. oszt. T. avattatnak fel és két évi hajószolgálat után a tiszti vizsgához való bocsáttatásukat kérelmezhetik. L. Tengerészet.

Tengerészképző intézetek

oly intézetek, iskolák, amelyekben a hadi tengerészet altisztjei képeztetnek. Kevés eltéréssel az összes hadi tengerészetek tengerészképző intézetei egyformák, amennyiben az iskolában az altiszti sarjadék a hadi tengerészet különféle szolgálati ágaiban végzendő kötelmekre taníttatik. Az iskolázás vagy a szárazföldön, vagy pedig külön az iskola céljaira szolgálatba állított hajókon történik. Az iskolások száma a szükségnek megfelelő. Ily iskolák általánosságban: a gépész-, torpedó-, tüzérségi, kormányos-iskolák, továbbá ugyancsak e szakmákban a magasabb altiszteket képző iskolák, tengerésztanodák a tengerészet személyzetéhez tartozók gyermekeinek oktatására, gép- és hajósuhanc-iskolák, mestereket, kalauzokat, katonai kézi munkásokat képző iskolák stb. A T.-hez számítandó még a tisztek pótlására szolgáló tengerészeti akadémia (l. o.). Ily akadémiák vannak Greenwichben, Brestben, Kielben, Fiuméban, Livornóban, Szent-Péterváron, Stockholmban stb.

Tengerésztávirdaiskola

a hadi tengerészet tisztjeinek és legénységének a távirdai szolgálatban való kiképeztetésére szolgáló iskola. A mi hadi tengerészetünkben csak azon tisztek és legénység vezényeltetnek a T.-ba, akik a tengeri tűzakna- és torpedó-tanfolyamot hallgatják, miután csak ezen különleges szolgálati ágban alkalmazottak jönnek azon helyzetbe, hogy a tengeri tűzakna-megfigyelő, valamint a parti jelző-állomásokon a parti erődökben a távirdai szolgálatot egymás között, nemkülönben az állami központi állomás felé is teljesítsék.

Tengerésztisztek

a tengerészet szolgálatában, a legénység és tengerészeti hadapródok felett álló személyek. Az osztrák-magyar hadi tengerészetben a T. négy fő osztályba sorolhatók, és pedig rangfokozat szerint főtisztek: sorhajózászlós (főhadnagy), II. és I. oszt. sorhajóhadnagy (százados); törzstisztek: korvetta-, fregatta-, sorhajó-kapitány (őrnagy, alezredes, ezredes); zászlóstisztek vagy tengernagyok: ellentengernagy (tábornok), altengernagy (altábornagy), tengernagy (táborszernagy). A tengerészeti állást a karon viselendő aranyzsinórzatból álló rangfokozati jelvényeken kivül még az egyenruha vállrészére varrott arany vállrojt-paszománt jelzi, mely a tengerészeti hivatalnokoknál hiányzik. A kereskedelmi T. sorába tartozik a kapitány (II. és I. kapitány) és a hadnagy. L. Tengerészet.

Tengerésztüzérség

elnevezésen értendő minden a hadi tengerészet alá tartozó, főleg a hajókon alkalmazott tüzérségi lövegek, anyagszerek és ezek kezelő személyzete; tengeri v. parti tüzérség ellenben a parti erődöket megszálló tüzérségi csapat, valamint azon lövegek és hadi anyagszerek, melyek az erődök hadi felszerelésére szolgálnak.

Tengerfenék

l. Tenger.


Kezdőlap

˙