Tikorliszt

l. Kurkuma.

Tikos

Albert, festő, szül. Debrecenben. Tanult a bécsi akadémián s innen küldte 1840-ben a műegyesület tárlatába Nyúlárusát, amelyet annak idején dicsértek. A nemzeti muzeumban a gyermeket tápláló anya látható tőle. Életviszonyairól adataink nincsenek.

Tikszem

tyúkszemfű, tyúkvakító, tyúkbegy v. kakukterjék (növ., Anagallis L.), csinos mezei virága a kankalinféléknek, piros vagy kék virága a szem rajzához hasonlít. A mérsékelt és meleg vidéken termő 17 fajából hazánkban csak kettő terem. Az A. arvensis L. piros virágu, azelőtt univerzális orvosságnak tartották, sőt mint titkos szert ebdüh ellen is drágán árulták. Ma használatlan.

Tikul

v. keiat (ang. kyat vagy ticul), birmai pénzegység és súlydarab, többnyire (helytelenül) tikal néven említve. Mint kereskedelmi és nemes fémsúly = 16,5561 g. Finom ezüsttartalma 16 g., 1,5 brit-keletindiai rupia. A T.-t 1861 óta verik. Mint kereskedelmi súlymérték a T. 100-ad része a visznek, ugy hogy a visznek súlya angol kereskedelmi súlymértékben 3,65 font, 1,6556 kg.

Tikvány

1. Kis-T., kisközség Krassó-Szörény vármegye oravicai j.-ban, (1891) 1489 oláh lak. - 2. Nagy-T., nagyközség u. o., (1891) 1871 lak.

Tilalmi idő

a vadászatban a törvény által meghatározott az az idő, mikor a hasznos vadakat nem szabad lőni. A magyar törvény a T.-ről a következőleg rendelkezik: Az általános vadászati tilalom tart febr. 1.-től aug. 15-ig, mely idő alatt hajtókutyákkal (kopó, tacskó, agár, komondor vagy egyéb hajtóebbel) egyáltalán nem szabad vadászni. Ettől eltérőleg tilos a vadászat: a) a szarvasbikára okt. 15-től, dámvadbikára nov. 15-től jul. 15-ig; b) szarvas-, dámvad- és őztehénre jan. 1-től okt. 15-ig; c) őzbakra jan. 15-től ápr. 1-ig; d) zergére dec. 15-től aug. 1-ig, zergegidára pedig minden időben; e) süket- és nyirfajdkakasra jun. 1-től márc. 1-ig, jércékre pedig minden időben; f) császármadarakra dec. 1-től, fácánokra jan. 1-től aug. 1-ig; h) éneklő madarakra minden időben; i) minden más madárra a 11. és 12. §§-ban meghatározott kivételekkel febr. 1-től aug. 15-ig; a T.-szak alatt sem a vadak fiait elfogni, sem a madarak fészkeit szándékosan érinteni vagy tojásaikat elszedni nem szabad, kivétetvén ez alul azon tulajdonosok vagy bérlők, kik a tojást épp a vadtenyésztés céljából szedetik. A madarak közül kivételt tesznek a vándor- és vizi madarak, de ott, hol ez utóbbiak költenek, a párosodás és költés időszaka alatt a tilalom reájuk is kiterjed. T.-szak alatt is szabad vadászni a seregekben vonuló vadlúdakra, vadkacsákra, vad és szelid galambokra, keselyükre és sasok, sólymok, kányák, vércsék, héják és ölyvek minden nemeire, valamint a nagy suholyra s seregélyekre; a seregélyekre azonban csak szőllőkben és gyümölcsösökben.

Tilalmi rendszer

l. Prohibitio.

Tilalmi tábla

az erdőben a tilalom alatt álló területeket jelző táblák, melyek vagy fából vagy vaspléhből készülnek s alkalmas oszlopra vagy élő fára szegezve, rajtuk a tilalmazást olajfestékkel készített betükkel jelzik. P. tilos a legeltetés v. tilos a vadászat, halászat és rákászat stb.

Tilalom

l. Parancs, Interdictum, Egyházi büntetések és Terhelési tilalom.

Tilalomjegy

v. tilalmi jel, a legeltetés ellen megvédendő erdőrészlet egyes szélső fáinak vagy külön erre a célra alkalmazott rudaknak tetejére kötött szalma- vagy rőzsecsóva. L. Tilalmi tábla.


Kezdőlap

˙