Torre Maggiore

(ejtsd: -maddsore), város Foggia olasz tartományban, 7 km.-nyire San Severótól, a Fortore mellett, 9085 lak., régi hires bencekolostorral.

Torrens

sós tó Dél-Ausztrália ausztráliai gyarmatban, a Spencer-öböltől É-ra 50 km.-nyire. A Flinders-rangetól Ny. felé 200 km.-nyire nyulik el. Csak az év esős részében telik meg vizzel; egyébként kisebb mocsarakból áll. 1843. Frome állapította meg az alakját és kiterjedését.

Torres Naharro

spanyol költő, l. Naharro.

Torres Novas

város Santarem (ettől 30 km.-nyire) portugál kerületben, az Almonda és vasút mellett, 8300 lak., nagy pamutfonó- és szövőgyárral (300 munkás), olajprésekkel és olajfaültetvényekkel.

Torres-szoros

az ausztráliai kontinenst Új-Guineától elválasztó tengerszoros, amely az Indiai-oceánt a Nagy-oceánnal köti össze. Legkeskenyebb helye 150 km. széles. K-i végében a nagy ausztráliai korallzátony Easternfields nevü része határolja, ahol csak keskeny átjáratokat találnak a hajók. A szigetek (Banks, Dungeness, Szaibai, Jervis, Wales-szigetek) nagy számmal vannak benne. Rajta csak nagy veszélyek közt lehet átjutni. Első fölfedezője 1606. Luiz Vaez de Torres, a másik 1770. Cook.

Torres Vedras

régi, egykor erődített portugál város Estremadurában, a lisszaboni kerületben, a liszabon-figuerai vasúti vonalon, (1890) 6079 lak., a 45 km. hosszu és a Tajo folyóig érő sáncok mellett, amelyeket T.-vonalnak v. a délnyugatra fekvő Ericeira város után neveznek el, amely tengeri fürdő 2516 lak. Ezeket a sáncokat 1809. építették és itt tartóztatta fel Wellington 1810 okt. havában Massénát és 1811 aug. 4. visszavonulásra kényszerítette. A sáncok még ma is Lisszabon fő védművét teszik. 1849 dec. 22. T. mellett verte meg Saldanha a felkelőket.

Torr. et Gray

latin növénynév után Torrey J. new-yorki orvos és Gray A. (l. o.) nevének jelzése. Észak-Amerika flóráját irták meg.

Torrevieja de la Mata

kikötőváros Alicante (ettől 45 km.-nyire) spanyol tartományban, a Földközi-tenger partján, vasút mellett, 7725 lak. Kevés biztonságot nyujtó kikötőjéből kivisz sót, amelyet a szomszédos orihuelai lagunából főznek, gyümölcsöket, alkoholt és burgonyát, importál: guanót, gabonát és épületfát.

Torreya

Spreng. (növ.), l. Clerodendron.

Torriani

Mária, irói néven La Marchesa Colombi, olasz regényirónő, szül. Novarában 1847. Tanítónőnek készült, de minthogy állást nem kapott, megpróbálta tollával kenyerét keresni. 1869. férjhez ment s ez idő óta majdnem minden évben volt egy-egy irodalmi sikere. Szereti a komor szinezetü tárgyakat, melyekről rendkivüli melegséggel tud irni. Kiválóak e nemben In Rizaia cim alatt összegyüjtött elbeszélései, melyek a szegény földmíves-osztály nyomorát festik. Egyik legszebb regénye: Prima moriro! Il tramonto d'un ideale c. regénye magyar fordításban is megjelent. T. igen sok és becses ifjusági iratot is szerzett.


Kezdőlap

˙