Törvényszéki kerület

földrajzilag meghatározott terület, amelynek határain belül a törvényszék birói hatóságát gyakorolja. A T. meghatározza a törvényszéknek hely szerinti illetőségét. Ezen alapszik jelesül a forum delicti commissi; forum domicilii; forum rei sitae. A T.-nek további jelentősége az, hogy a törvényszék csak ezen a területen végezhet birói cselekményeket, az azon kivül teljesítendő birói cselekményekre az illető terület biróságát kell megkeresnie. A kölcsönös jogsegély a biróságnak törvényszerü kötelessége. A sajtóvétségekre kirendelt vizsgálóbirák működési köre az egész országra kiterjed.

Törvényszéki orvostan

l. Orvostudomány.

Törvényszentesítési jog

a fejedelemnek fentartott az a jog, melynél fogva a nemzeti képviselet határozatai csak «szentesítés»-nek nevezett hozzájárulásával nyernek törvényerőt.

Törvényszerüség elve

a. m. legalitási elv (l. o.).

Törvényszünet

l. Törvénykezési szünidő.

Törvénytáblák

máskép frigytáblák (Mózes V. könyvének 9, 9) vagy tanuság táblái (Mózes II. könyvének 31, 18), a tizparancsolatot tartalmazó kőtáblák. A középkori művészetben az ó-testamentom jelképe; jelenleg a zsidó templomok homlokára és az azokban levő szent szekrény fölé szokták helyezni és sűrün alkalmazzák mindennemü zsinagógiai díszítményeken. L. még Tizparancsolat.

Törvénytár

(Corpus juris), törvényeknek időrendben való összeállítása, mely a törvényhozó hatalomtól, de esetleg magánosoktól is eredhet. Igy a magyar Corpus juris hungarici magánosoknak műve. 1868 óta szentesített törvényekből minden a naptári évről külön gyüjtemény adatik ki s a sorszámolás minden évben újra kezdődik. E gyüjtemény az «országos T.», amelynek szövege közhitelességgel bir. A T. kiadása az 1880. LIII. t.-c. szerint a Rendeletek Tárával, de meg egyes törvényeknek v. rendeleteknek, valamint az 1868. III. t.-c. értelmében a magyar korona országaiban divatozó nyelvekre készítendő fordításoknak önálló kiadásával és elárusításával együtt az államnak kizárólagos joga. A módozatokat a belügyminiszter állapítja meg. Nem esnek a törvény alá oly kiadások vagy gyüjtemények, amelyek a törvényeket és rendeleteket tudományos v. gyakorlati magyarázásokkal kisérik v. a szakszerü használat céljából csupán az egy szakmába vágó törvényeket és rendeleteket tartalmazzák.

Törvénytelen gyermek

l. Gyermek és Törvényesített gyermek.

Tőrzanót

(növ., Spartium L., kákacserje, kákakóró, jeniszer vagy jeneszter Genista latin nevéből), vitorlás virágu, virágzás előtt kákatermetü cserje. Hosszu vesszeje van, levele ritkás helyzetü, helyenkint a szára egész meztelen. Virágzata sárga fürt. Egyetlenegy faja a mediterrán flórában meg a Kanári-szigeteken terem. A Sp. iunceum L. (Sparthiantus iunceus Link) 2-3 m.-nyi szárát laza bél tölti ki. Levele egyszerü, lándsás v. hosszas. Hüvelye hosszu, Dél-Európa machiáiban (berekformáció) gyakori, de szép és jó illatu virága kedvéért kertbe is ültetik. S. scopariumot l. Nyúlzanót.

Törzs

(truncus), az ember és állatok testének a nyak után következő tömeges része, amely fenn és oldalt a felső, lenn és oldalt az alsó végtagokat hordozza. Felső lágy és csontos részek (gerincoszlop, bordák, szegycsont) által képzett ürege a mellüreg, amelyben a nyelőcső, a tüdők és légcső, nemkülönben a sziv foglalnak helyet. Ezen részt a rekeszizom (musculus phrenicus) választja el alsó részétől, az u. n. hasüregtől. A has (abdomen) a bordák széleitől és a szegycsont végétől kezdődik s tart a medencéig, pontosan ennek a határvonaláig (linea terminalis) vagyis azon vonalig, amely a régebb értelemben vett nagy medencét a kis medencétől (a tulajdonképeni medence) elválasztja. A hasürben szintén nevezetes belső életművek vannak, ilyenek: a gyomor, a máj, a vesék, vékony- és vastagbelek. A hasüregben futnak a nagy vérerek és a gerincoszlop két oldalán az együttérző idegrendszer dúclánca is. A medencében a hólyag, a végbél és nőben a méh és petefészek is található. - T. a botanikában (cauloma, stirps, cormus), általában a növénynek azon tengelyrésze, amely a világosságnak indulva levelet, virágot fakaszt. L. Eglágazás, Fa és Fatörzs. - T., az állattenyésztésben oly állatcsoport, mely a fajtát jellegző jó tulajdonságokat kiváló mértékben birja s e miatt kitünik abból, de nem annyira, hogy új fajtát alkotna. Ily értelemben különböztetünk meg T.-gulyákat és juhászatokat, valamint ló- és sertés-T.-eket. - T., a katonaságnál (ném. Stab). A csapatparancsnokok mellé, szolgálatkezelésben való támogatásukra, segédközegek adatnak, akik vele együtt az ezred, zászlóalj T.-ét teszik. A csapatparancsnok segédközegei: az ezred-, illetőleg zászlóalj-segédtiszt, az élelmezőtiszt, az orvosok és a csapatszámvivők.


Kezdőlap

˙