Truck-rendszer

(az angol to truck a. m. cserélni szótól), a munkabérnek árukban való szolgáltatása, ami ellen a munkások állandóan küzdenek, mert számos visszaélést kell e rendszer miatt elszenvedniök. Legtöbbször drágán és rossz árut kapnak; a munkaadók sokszor nagy összegeket fizettetnek maguknak azért, hogy a munkabér-utalványokat csak bizonyos kereskedőknél lehessen beváltani árukkal; a T. mellett nagyon kifejlődik az áruhitelezés és igy a munkások nagy függésbe jutnak a munkaadóval és a hitelezővel szemben. Nagyon el van terjedve e rendszer Hollandiában, újabban különösen az apró pénz hiánya miatt terjed Olaszországban. Hazánkban már 1608-ban az alsómagyarországi bányászok panaszkodtak a T. miatt, az újabb időben pedig az alföldi kubikosok szenvedtek sokat a Jancsi-bankó csúfnéven ismeretes munkabér-utalványok miatt, amelyeket csak a munkaadók kantinjaiban lehetett árukért, élelmi szerért és pálinkáért beváltani. Az 1884. XVIII. t.-c. 118-120 §-ai érvénytelennek mondják a T. szerinti egyezkedéseket és imperative rendelik a munkabérnek készpénzben való kifizetését.

Truck-vánkos

a. m. forgó vánkos (l. o.).

Trueba y Cosio

Telesforo, spanyol költő, aki angolul is irt, szül. Santanderben 1805., megh. Párisban 1835 okt. 4-én. Angliában nevelkedett, diplomáciai tanulmányokat tett Londonban és Párisban, ahol egy darabig mint attasé működött a spanyol követségnél. Hazájába térve, akadémiát alapított, amelyben majd valamennyi fiatal spanyol költő gyülekezett. A politikai mozgalmakban is élénk részt vett s a francia csapatoknak Spanyolországba való bevonulásakor Cadizba kellett menekülnie. A spanyol abszolutizmus helyreállítása után Londonba ment s ott angol nyelvü költői műveivel európai hirnévre tett szert. Irt regényeket: Gomez Arias (1828); The Castilian (1829); történeti életrajzokat: Lives of Cortes and Pizarro (1830). A legnagyobb sikert azonban a szinpadon aratta. Különösen tetszettek vígjátékai: The wxquisites; Mr. and Mrs. Pringle; The man of pleasure stb. Legnagyobb hirnevet Paris and London címü műve szerzett neki (1833). Spanyol nyelvü vígjátékai is nagyon tetszettek: El veleta; Casarse con 60,000 duros. 1834-ben T. hazájába tért vissza s rövid ideig képviselő is volt.

Trueba y la Quintana

Antal, spanyol költő, szül. Sopuertában (Biscaya) 1821 dec. 24. Eleinte kereskedő volt, 1852. lépett fel mint iró Libro de los cantares (Madrid 1876) címü művével, amely rövid idő alatt hiressé tette. 1862. Izabella királynő Biscaya krónikásává, majd királyi költővé nevezte ki. Csakhamar azonban T a nép legkedveltebb költője lett s dalai a nép ajkára mentek át. Ő a spanyol Béranger. Második verskötetén: El libro de las mondanas (Bilbao 1868) kívűl T. sok mesét, elbeszélést, mondát is irt, ilyenek: Cuentos de color rosa (Madrid 1859); Cuentos campesinos (2. kiad. u. o. 1862); Cuentos de Vivos y muertos (u. o. 1866); Cuentos populares; Cuentos de varios colores; Capitulos de un libro; Narraciones populares (1874); Mari Santa: cuadros de un hogar y sus contornos (1875). T. a történelmi regénnyel is megpróbálkozott; idevágó munkái: El Cid Campeador; La paloma y los halcones; Las hijas del Cid. Egyéb művei: El redentor moderno (Madrid 1877); Madrid por fuera (u. o. 1878); Cuentos de madres e hijos (Barcelona 1879); Nuevos cuentos populares (1888); Arte de hacer versos (1881); De flor en flor (1882); El gaban y la chaqueta (1884) stb.

Trufa

a tréfa szó régibb alakja, l. Mátyás (XII. köt., 414. old.).

Trufola

(növ.), l. Gímgomba.

Trujillo

(ejtsd: truhillyo) v. Truxillo, 1. az ugyanily nevü járás székhelye Caceres (ettől 40 km.-nyire) spanyol tartományban, a Sierra de Guadalupe É-i lábánál, a Tamuja mellett, 9430 lak., agyagiparral, magas tornyokkal koszoruzott körfalakkal, erősséggel, régi házakkal, amelyek egyikében Pizarro született, római régiségekkel, nagy marha- és sertéstenyésztéssel. Santa Maria la Mayor nevü templomában van eltemetve Diego Garcia de Paredes spanyol generális (megh. 1534.) spanyol népies hős. - 2. T., Colon departamento székhelye és kikötőváros Honduras középamerikai államban, a róla elnevezett pompás öböl partján, alig 2000 lak., akazsufa-, szasszaparilla- és állatbőrkivitellel. Walker hires kalózt itt fogták el s végezték ki a hondurasiak. - 3. T., Libertad perui departamento és püspökség székhelye a Moche jobb partján, vasút mellett, 11,000 lak., dülledező körfalakkal, középkoi spanyol város külsejével. 4 km.-nyire vannak a régi indus városnak Chimunak romjai. - 4. T., város Los Andes venezuelai államban, 125 km.-nyire Meridától, a Motatan forrásai közelében, 7460 lak., akik kávéval és egyéb mezőgazdasági termékekkel űznek kereskedést.

Trulla

(lat.) a. m. merítőedény, melynek nyilásánál vizszintesen vagy függőlegesen kinyuló nyél van (l. az ábrát). A függőleges nyél horogszerüen végződik, hogy az edény falának, amelyből vele merítenek, a szélébe akasztható legyen. A régi rómaiak a kratér (l. o.) folyadéktartalmát merítették ki a T.-val, melynek anyaga ahhoz hasonlóan arany, ezüst, bronz vagy égetett agyag volt. A merítőedények e nemét ma is használják, anyaga többnyire bádog v. porcellán.

[ÁBRA] Trulla.

Trullai zsinatok

neve a konstantinápolyi császári palota bolthajtásos termében (trullus) tartott zsinatoknak. Az egyik a 680. tartott VI. közzsinat, a másik az u n. Quinisexta (692), mert 102 fegyelmi kánonjával az V. és VI. közzsinat kiegészítőjének tekintetik, amelyben csak hitágazati határozatokat hoztak. A II. trullai zsinaton hozott kánonok, későbbi toldalékokkal együtt trullai kódex néven a IX. sz. közepéig a keleti egyház törvénytárát képezték. V. ö. Wetzer-Welte, Kirchenlexikon; Hergenröther, Kirchengeschichte; Szeredy, Egyházjogtan.

Trumaner

Fridolin, térképész. Élete ismeretlen. 1865-ben halt meg, mint temesvármegyei selyemtenyésztési felügyelő. Megjelent tőle Temes, Krassó, Torontál és Arad vármegyék térképe külön lapokon.


Kezdőlap

˙