Tűérc

(ásv.), l. Patrinit.

Tüfenkcsi

(török) a. m. puskás; maga a tüfenk szó puskát, pisztolyt jelent. Régebben a rendes hadsereg azt a részét nevezték igy, akik puskákkal voltak felszerelve, ellentétben azokkal, akiknek ijjaik voltak. T.-nek nevezték még a pasák gyalog testőrségét is.

Tüffer

(szlovénül Lasko), község Cilli stíriai kerületi kapitányságban, a Sann és vasút mellett, (1890) 798 lakossal, három indifferens termával (35-38°), fürdőintézettel és sörgyárral; új kastéllyal. 8 km.-nyire tőle van Römerbad. V. ö. Brum, Das Mineralbad T. (Bécs 1875).

Tűhal

(Syngnathus Gthr.), a bojtkopoltyus halak rendjének egyik neme, igen hosszura nyult, hétoldalu testtel; nagy hátúszóval, jól kifejlett farkúszóval; a him farktáskával, melyben a peték tovafejlődnek. Egyik faj a S. acus L. 30-90 cm. hosszu, orrmánya vékony, kerekített; farkúszója hátul kerekített. alapszine világosbarna és sötétbarna csíkokkal. A keleti Atlanti-oceánt, a Földközi- és Fekete-tengert lakja.

Tűhullás

(növ.), l. Tűbarnulás.

Tükör

Régente T.-nek csiszolt ezüstlemezeket alkalmaztak; jelenleg pedig az egyik oldalán fémmel bevont üvegtáblákat használják T. gyanánt. Az üveg bevonására leginkább ónfoncsor szolgál, de mivel a kénesővel való munka nagyon egészségtelen és a T.-készítőket minden óvintézkedés mellett is a krónikus kénesőmérgezéstől megóvni nem birják, újabban ezüsttel igyekeztek az ónfoncsort pótolni, de az ezüst-T. még nem szorította ki a tartósabb kénesőtükröt. Apróbb olcsóbb tükröket közönséges táblaüvegből is készítenek, de a jobbminőségü, nagyobb tükröket csak csiszolt üvegből állítják elő. A T.-üveget régebben a táblaüveghez hasonlóan, de vastagabban fújták, azonban ilyképen aránylag csak kisebb táblákat tudnak előállítani. Ezért már 1691. a saintgobaini gyárban hengerléssel kezdték a nagy T.-táblák előállítását. Az üveget e célra oly kemencékben olvasztják, melyekben minden tégelynek külön tégelyajtaja van, hogy a tégely könnyen kiemelhető legyen. Olvasztás után a kemencéből kiemelt (C) tégelyt (l. az ábrát) a sineken járó daruval (A) a hűtőkemence előtt álló, vasból készített öntőasztalhoz (D) viszik. Ezt öntés előtt felmelegítik és a szélére az előállítandó tábla vastagságának megfelelő vasrudakat tesznek. Az üveg kiöntése után az (E) hengert az asztalon végig húzzák és mikor az (F) kocsira ért, azzal félretolják. A (G) kocsin lévő hidat (H) most leeresztik és azon át betolják a táblát az (I) hűtőkemencébe, hol 24 óráig hűtik (l. Üveg, gyártása). Az igy nyert üvegtáblák ripacsos, simátlan felületüek, miért is mindkét oldalát homokkal és ezután iszapolt smirglivel csiszolják és végre caput mortuummal kifényesítik.

[ÁBRA] Tükörtábla-hengerlő.

A T.-üveg bevonására egy csavarral emelhető márványasztallapra sztanniolt (ónlemezt) terítenek ki és arra 5 mm. vastagon kénesőt öntenek. Hogy a kéneső le ne folyhasson, rendszerint három oldalt falécet raknak le, a negyedik oldalon pedig papirossal beragasztott vászonszalagot feszítenek ki. A jól letisztított üvegtáblát most a vászonszalag fölött ugy tolják az asztalra, hogy a tábla széle a kénesőn úszó tisztátlanságokat (fémoxidokat) maga előtt eltolja. Ilyképen az üveg csakis a tiszta fémfelülettel érintkezik s könnyebb lévén, a kénesőn úszik. Most súlyokat raknak a táblára, melyek a foncsor fölött lévő fölösleges kénesőt kiszorítják és hogy az jobban lefolyhasson, a márványlapot kissé ferdére állítják. A fölösleges kéneső lefolyása után az ónfoncsor az üvegre annyira rátapad, hogy a T. rendszerint 24 óra mulva leemelhető az asztalról. Ezután ferdén egy állványra helyezik, hol 3-4 hét alatt minden fölösleges kéneső lecsepeg és a foncsor megkeményedik. Az ezüsttükrök készítésére rendszerint ammonikálikus ezüstoldatot redukáló anyagok (szegfűolaj, aldehid, invertcukor, tejcukor) oldatával közvetlenül az alkalmazás előtt kevernek össze, a keveréket a tiszta üvegtáblára öntik, melyben a redukált ezüst kedvező viszonyok között 1-15 perc alatt kiválik. A tükröt ezután jól megmossák és a vékony ezüstréteget szárítás után belakkozzák, hogy meg ne sérülhessen. L. még Tükrözés és Üveg.

Tükörboltozat

l. Boltozat.

Tükörfém

az a rézötvény, melyből már az ókorban fehér szine, keménysége és csiszolhatósága miatt tükröket készítettek. Jelenleg optikai célokra használják. A római tükrök összetétele 63,4% réz, 19,0% ón és 17,3% ólom, a khinai tükrök összetétele 80,8% réz, 8,4% antimon és 9,7% ólom. A birr-castlei 5000 kg. nehéz teleszkóptükör 70,24% rézből, 29,11% ónból s kevés vasból, nikolból és cinkből való. A braunschweigi politechnikum tükrét 65,1% réz és 32,8% ón alkotja. Általában 662/3% rézből és 331/3% ónból való ötvény a szóban forgó célra igen jó.

Tükörfürdő

l. Fürdő.

Tükörgipsz

a. m. Mária-üveg, l. Gipsz.


Kezdőlap

˙