Tűzálló

azon anyagok jelzője, amelyek vagy egyáltalában nem égnek vagy pedig csak felette nagy hőfokok behatása alatt gyuladnak meg és szenvednek alakváltozást. Kis alakban és mennyiségben tulajdonképen egyik anyag sem tűzálló, mert a gyujtótükör gyujtópontjában még a gyémánt is elég, vékony lemezekben a fémek is. T.-nak nevezzük tehát főleg azt a testet, amelyik lángba nem borul. A fa- és szövetnemüek tűzállósítására az u. n. telítés (l. o.) szolgál. A T. szekrények, ajtók (Wertheim-szekrények) egyrészt a betörés ellen kivánnak biztonságot nyujtani, másrészt a tűz behatása ellen is. Ez utóbbi okból két fémlemez között vagy légüreg hagyatik, vagy pedig kitöltetik ezen üreg hamuval, gipsszel, azbeszt-cémenttel, kemény fával, szóval rossz hővezetővel, mely lehetetlenné teszi a belső üreg áthevülését még akkor is, hogyha a külső lemez már teljesen izzóvá lett.

Tűzálló agyagáruk

a téglák, görebek, tégelyek és más kohászati és ipari célokra szolgáló kemencék alkotórészei tiszta, kövér, tűzálló agyagból (l. o.) készülnek. Az agyag annál tűzállóbb, minél több benne az aluminiumoxid és aránylag minél kevesebb a kovasav és minél kisebb mennyiségben találhatók benne vasoxid, kalciumoxid, megnéziumoxid és alkáliák, mely fémoxidokat olvadó anyagok név alatt foglaljuk össze. Jó tűzálló agyagban 30-35% aluminiumoxid van; az olvadó anyag pedig 2-3%-nál többen nem tesz ki. A tűzálló agyagok nagyon kövérek szoktak lenni, és ezért rendszerint magukban nem dolgozhatók fel. Az agyagot tehát soványítani szokták. Az agyag soványítására vagy chamotteot, azaz égetett és aprított tűzálló anyagot, v. égetett és zúzott quarcot alkalmaznak (l. Chamotte és Dinas-tégla). A chamotteos árukhoz némelykor quarcot is kevernek, hogy az áruk, különösen boltozatnak való téglák, magas hőfoknál ne húzódjanak nagyon össze. Különleges T. a tiszta quarctéglák, a magnéziatégla és a végre a grafitos agyagáruk. A grafittégelyeken kivül újabban a vasolvasztók számára grafitos téglákat is készítenek. A T. készítésére a tűzálló agyagot szárazon aprítják, a soványító anyagokkal (chamotte, quarc, grafit) összekeverik és csak ezután áztatják be és több ízben gyúrják. Az összegyúrt agyagot rendszerint 6 hétig, de tovább is, pincékben vagy gödrökben tartják, miáltal a keverék jobban feldolgozhatóvá lesz és csak ezután formálják belőle a tárgyakat.

Tűzálló festékek

l. Keramiai festékek.

Tűzálló ragaszok

l. Ragasz.

Tűzálló téglák

l. Tűzálló agyagáruk.

Tűzbiztos

oly hatósági közeg, kinek hatáskörébe tartozik minden tűzveszélyes körülményt felfedezni, megszüntetni, tűz esetén a kirendelt munkaerővel rendelkezni, a mentési munkálatokat vezetni és a leégettek elhelyezéséről gondoskodni. Többnyire az előljáróságnak egyik ezen tűzbiztossági teendővel megbizott tagja.

Tűzbiztosítás

l. Biztosítás.

Tűzcsap

l. Hidráns.

Tűzcső

a gőzkazánok belsején keresztül vonuló fűtőgázok kivezetésére szolgál. Egyik vége a kazán mellső, másik pedig annak hátsó falába illeszkedik, hová, erős nyomás alatt erre alkalmas szerszámmal, az ugynevezett csősajtókkal szokták belesajtolni. A kisebb kazánokba 25-30, a nagyobbakba pedig 200-250 darabot illesztenek, hogy a gázokat akadály nélkül kivezethesse. Átmérőjük 50-70 mm. között váltakozik.

Tűzelektromosság

a. m. piroelektromosság (l. o.).


Kezdőlap

˙