Utójáték

a zenében olyan kisebb-nagyobb terjedelmü instrumentális tétel, mely főleg dalok bevégzése után, annak hangulati szellemét még egyszer röviden vagy hosszabban visszatükrözi. Leggyakrabban használják zongorakisérettel ellátott daloknál. Ha hosszabban van kidolgozva, intermezzo (l. o.) jelleget ölt, amely a zeneirodalomban önálló műformát is alkot.

Utókeltezés

(postadatálás), valamely okiratnak a létrejövés időpontjánál későbbi kelettel ellátása; ellentéte a korábbi keltezés (antedatálás). A mások jogsérelmével nem járó U. nem tilos, de ha mások jogainak kijátszására irányzott célból történik, csalás állapíttatik meg.

Utókép

l. Látás.

Utólagos jóváhagyás

(ratihabitio), idegen v. saját jogcselekvénynek későbbi megerősítése, mely az eredetileg nem kötelező jogügyletet utólag megerősíti. P. a kiskoru az általa kötött jogügyletet nagykorusága elértével; az, akinek nevében más valaki megbizás nélkül eljárt, az ily ügyvivő által kötött jogügyletet utólag jóváhagyhatja, megerősítheti.

Utolsó itélet

l. Itélet napja.

Utolsó kenet

(lat. extrema unctio), a római és görög egyházban az 5-ik szentség, amelyben a pap a veszélyesen beteget olajjal megkenvén és fölötte imádkozván ez malasztot nyer lekének üdvösségére és sokszor testének javára is. Az olajjal való kenést a pap a beteg öt érzékének szervein végzi, és mindegyiknél kéri Istent, hogy az egyes érzékek által elkövetett bűnök bocsánatát a betegnek megadja. Az U.-et megelőzi a szent gyónás és áldozás, vagy ha a beteg ezekre képtelen volna, a bánat felébresztése és a feloldozás; követi az apostoli áldás és egyetemes feloldozás. L. még Haldoklók szentségei.

Utolsó mohikán

Fenimore Cooper északamerikai iró 1862. megjelent világhirü regényének a címe (The last of the Mohicans). Szálló igévé lett e kifejezés használata azóta minden elfogyott cikk utolsó példányára (leginkább tréfásan azon pénzdarabra, melyből egyelőre nincs több).

Útonállás

l. Rablás.

Utópia

(gör., szó szerint a. m. seholsem), Morus Tamás (l. o.) hires regénye: De optimo reipublicae statu, deque nova insula Utopia (Löwen 1616) szerint az a mesebeli ország, amelyben leirása szerint minden ugy van, ahogy lenni kellene. Persze, hogy az ilyen csak mesében lehetséges, s azóta U. olyan értelemben használtatik, mint hiu ábránd, mely ugysem teljesülhet soha. Utóbbi időben különösen az ideális szocialisztikus elveket hirdetőket szokták igy nevezni, akiknek egy amerikai kollegájuk, Bellamy, világhirü regényt is irt, mely a jövőben játszik, midőn a szociális eszmék már diadalt arattak. Címe: Visszapillantás a 2000-ik évből az 1897-ikre. Magyarul megjelent az Olcsó könyvtárban.

Utóraj

(méhészet). Az első U. az előrajt (l. o.) 7-14 nap mulva követi. Az első és második U. közt alig van három napi időköz, a következők közt néhány óra. A későbbeni U.-oknál néha több fiatal anyát is találunk, melyeket azonban befogáskor a méhek egynek kivételével megölnek. Kedvező időjárás mellett megesik, hogy az idei természetes raj újból gyarmatot bocsát, melyet szűz rajnak szoktak nevezni.


Kezdőlap

˙