Utrechti unió

annak a szövetségnek a neve, melyet 1679. a hét északi németalföldi tartomány, u. m.: Holland, Zeeland, Utrecht, Geldern, Groeningen, Frízföld és Felső-Yssel kötött egymással a spanyolok ellen. E szövetkezés védő és támadó szövetségnek tekintendő és a németalföldi szabadságharc (l. Németalföld) egyik kimagasló eseménye.

Ut re mi

stb., l. Arezzói szótagok és Mi.

Utrenye

neve a görög egyházban a hajnali isteni tiszteletnek: Istennek való hálaadás, hogy megőrzött az éjszakán és áldáskérés a nappalra. Jelképileg előadja az U. és Úr Jézus születését és feltámadását, általában véve pedig az új-szövetség szent tényeit. V. ö. Melles, Görög szert. kat. liturgika.

Utrera

az ugyanily nevü járás székhelye Sevilla (ettől 30 km.-nyire) spanyol tartományban, a Guadalquivir egy kis mellékvizénél, vasút mellett, 15,000 lak.; lenszövéssel, sótartalmu ásványvizforrással; bőven termő környékkel.

Utricularia

L. (növ., rence v. talán helyesebben rencse), a Lentibulariák vizi füve, 160 fajjal mind a két földségnek meleg és mérsékelt vidékén, Európában 7, hazánkban 3-4. Vékony, vizbe merült szárán hajszálfinomságu levélképletek vannak (l. a Bogárfogó növények képmellékletén), ezen pedig tülöknemü rugalmas hólyagocskák, melyet bogárfogónak tartanak. A vizi bogárkáknak könnyü útja van befelé, de belőle többé ki nem szabadulhat. Levéltelen virágszálán egy vagy több, ekkor fürtös, élénk szinü virága van, a tátogatók virágjára emlékeztet és sarkantyus. Nálunk leggyakoribb az U. vulgaris L., vagyis a sárga hinárvirág.

Utriculariaceae

(növ.), l. Lentibulariaceae.

Utriusque juris doctor

(lat., rövidítve U. j. d., D. u. j., D. u., J. u. d.), mindkét jog (a római és a kánoni) doktora.

Utsa

(Felső-, Ucsa), kisközség Fogaras vármegye alsóárpási járásában, (1981) 1242 oláh lak.

Ut supra

(lat.) a. m. fent, l. még Actum.

Uttoxeter

(ejtsd: öttöxeter), város Stafford angol grófságban, a Dove jobb partja közelében, vasút mellett, (1891) 5516 lak., vasművekkel, kötél-, sör- és malátagyártással.


Kezdőlap

˙