Vám- és révjog

A V. a kisebb királyi haszonvételek közé tartozó az a jog, melynél fogva utak, töltések, hidak és kompok használatáért bizonyos díj volt szedhető. 1867 előtt királyi kiváltsággal volt elnyerhető, 1867 óta a közmunka- és közlekedésügyi, jelenleg (1889 óta) a kereskedelmi miniszter engedélyezi. Régi alakjában a V.-ot az 1890. I. t.-c. megszüntette. L. Vám és Közutak.

Vámfalu

kisközség Szatmár vármegye szinyérváraljai járásában, (1891) 1712 oláh és magyar lak. Hozzá tartozik a kis Büdössár fürdő, melyet csak a környék lakói használnak; hideg kénes-meszes vizét csúzos bántalmak ellen használják.

Vámfont

l. Mázsa.

Vámháboru

akkor keletkezik, ha az autonom vámokat (l. Vámtarifa) a szomszédos államok azzal az ellenséges szándékkal állapítják meg, hogy igy egymásnak gazdasági viszonyait mennél jobban károsíthassák; az őstermelő országgal szemben a magas mezőgazdasági vámok s viszont az iparos állammal szemben a magas ipari vámok rendkivül károsak. Hazánknak éveken keresztül elkeseredett V.-ja volt Romániával, amelynek megszünte óta egész áruforgalmunk szerződéses vámdíjtételek mellett folyik.

Vámhajók

a tengerparti határvám-vonalon fekvő vámhivataloknak kisebb hajói, amelyek a határvám kezelési, ellenőrzési és felügyeleti szolgálatára vannak rendelve. A jövedéki tisztviselőknek s a pénzügyőri közegeknek jogukban áll azokra a hajókra felszállani s a parancsnoktól a hajónyilatkozatnak másolatát követelni, amelyek a parthoz 1 osztrák mérföldnyire közeledtek; ily kötelességek teljesítése közben használják a V.-at.

Vámház

általában az az épület, amelyben vámhivatalok vannak elhelyezve; Budapesten igy nevezik a Vámház-körút és Csepel-rakodó déli sarkán épült kincstári épületet, amelyben azonban ott van még a vámhivatalokon kivül több állami pénztár s adóhivatal, a jogügyek igazgatósága stb. L. Budapest, III. köt. 777. old., fővámház; képe a Budapesti épületek II. mellékletén.

Vámhivatal

a vámeljárás és vámellenőrzés végrehajtására rendelt állami hivatal, amely hatáskör terjedelméhez képest lehet I. vagy II. osztályu fő-V. és I. v. II. osztályu mellék-V. Az utóbbiak csak a vámvonalon, az előbbiek pedig ugy a vámvonalon, mint a vámterület belsejében lehetnek felállítva. Fekvésük szerint vagy határszéli vagy pedig belső V.-ok lehetnek. A határszéli V.-ok vagy éppen a vámvonal, vagy a határkerületben, vagy végre a szomszédos idegen állam területén fekhetnek; a magyar V.-ok közül Predeal román területen van. (A hazai V.-ok jegyzékét, v. ö. a Pénzügyi Közlöny 1883-iki 23. számában.) A fő-V.-nak és az I. osztályu mellék-V.-nak hatásköre föltétlenül kiterjed a megvámolásokra, ellenben a II. osztályu mellék-V.-ok csak némely áruk megvámolására vannak feljogosítva. (Pénzügyi törvények és szabályok, IX. füzet, 1874.)

Vámhivatali eljárás

ugy a kiviteli, mint a behozatali forgalomban a következő teendőkre terjed ki: 1. az árubevallás átvétele és megvizsgálása; 2. a vámhivatali vizsgálat vagy szemle; 3. a vámilleték kiszámítása és beszedése; 4. a vámeljáráson átment áruk elkönyvelése és a teljesített vámkezelésről szóló igazolvány kiállítása. A V. a vámhivatalok fokozataira való tekintet nélkül, mindenütt egyenlő s az egyes küldemények a beérkezés sorrendje szerint intézendők el, ha a vámbevallás rendben van; ellenkező esetben mindaddig visszatartandók, mig az egészen rendben talált küldemények el nem intéztettek. (Pénzügyi törvények és szab., IX. füzet, 1874.).

Vami

folyó Német-Kelet-Afrikában, amely Ugombe néven Uszagarában a Rubeho-hágón ered; Makata, későbben Mukondokva neveket vesz föl és Szadaninál az Indiai-oceánba torkollik. Nem hajózható.

Vámilleték

magában foglalja a vámdíjat, a pótlékokat és mellékilletékeket, sőt néha még fogyasztási adókat és engedélyilletékeket is tartalmaz. A vámdíjat a vámtarifa (l. o.) állapítja meg; a pótlékokat a zárt fogyasztási területek községi fogyasztási adópótlékai fejében hajtják be; mellékilletékek pedig a mérlegpénz, a pecsét- és sodronyzsineg-díj, a jegypénz, a raktárdíj, a hivatalos helyiségeken kivül teljesített hivatalos szolgálatok díjai, a hivatalos kiséretek illetékei és a vizi vámdíjak. A fogyasztási adó alá vetett tárgyak után pedig a címzett tartozik megfizetni a fennálló törvényes határozatokkal megállapított állami, tartományi és községi fogyasztási adókat, illetékeket és pótlékokat. Engedélyilletékek csak oly tárgyak után fizetendők, amelyekre ily címen a vámtarifa szab ki különös rendelkezéseket.


Kezdőlap

˙