Világidő

l. Zónaidő.

Világi papok

(clerici saeculares), a szerzetesekkel szemben azok a papok, akik semminemü rendnek sem tagjai.

Világirodalom

néven a nemzeti irodalmak összességét szokás érteni. Goethe a V. történelmét fugához hasonlította, melyen a különböző népek szólamai egymásután felhangzanak.

Világítás

a mesterséges fényforrások (világosságforrások) alkalmazása. A nap az egyetlen természetes világosságforrás és az emberiség már a legrégibb idő óta alkalmazza a mesterséges világosságforrásokat. A régi egyiptomiak és rómaiak már mécseseket használtak, a IV. sz.-ban pedig már ismerték a viaszgyertyákat is. A faggyugyertya a XII. sz.-ban jött használatba, de a szteayertyát csak 1834., sőt a paraffingyertyát csak 1850. találták fel. A petroleum-V.-t (l. Petroleum) 1859 óta használják, amióta Drake Titusville mellett az első lyukat fúratta a petroleumforrása. A világító gázt (l. Gázgyártás) 1812. alkalmazták Londonban. A villamos V. husz év előtt, az acetilén-V. 1894. jött forgalomba. - Az utcai V.-t közbiztonsági szempontból a XVI. sz.-ban hozták divatba. Párisban előbb a lakók kötelessége volt az ablakokat kivilágítani és csak 1558. állították fel Párisban az első utcai lámpát fagerendára és ezt a példát később London, Amsterdam, Berlin s a többi nagy városok követték.

Világító állatok

l. Világító szervek.

Világító anyagok

oly testek, melyek bizonyos körülmények között fénysugarakat képesek szórni s ez által világítani. A foszfor a szabad levegőn vegyül oxigénnel s ekközben fényődzik s világít. V. tulajdonképen minden test, mely lángtünemény mellett oxidálódni képes, de a gyakorlatban csak azok használtatnak, amelyek sok szént tartalmaznak. Ilyenek az állati zsírok és olajok. A zsírok sztearin-palmitin és oleinsavas glicerinből állnak és belőlük sztearinsavat állítanak elő, vagy pedig magát a faggyut használják fel világításra. Az olajok is e három összetett éterből állanak, de bennök több az olein, mint a sztearin. A petroleum is szénhidrogének keveréke lévén, sok szént tartalmaz; a petroleum száraz lepárlásánál keletkezett paraffin is széndús anyag, mely főleg a sztearinnal keverve jön forgalomba. Halzsírból is készítenek világító anyagot. A legjobb világító anyag a szén maga, mert benne az energia van felhalmozva, mely évezredek előtt a napsugár melege alakjában helyezkedett el a növényben, amelyből kőszén lett. A világító gáz gyártásánál a kőszénben levő szénhidrogén-gázok illannak el s a széntartalmu V. Az acetilén szénben legdúsabb szénhidrogén s ezért világít legjobban. Világító anyag azonban minden test, mely izzás által is fényt áraszt; ilyen a kréta-, a platina-, a tiszta szén- vagy cellulózaszál, a magnézium.

Világító eszközök

azok a készülékek, melyek segélyével a világító agyagból lehetőleg nagy világosságot tudunk nyerni. A fő cél koromnélkül való szagtalan, nyugodt lángot kapni. A gyertyák is V., de e cél leginkább a lámpák által éretik el. L. Lámpa, Lámpás és Gázlángzók.

Világító festékek

l. Kalcium szulfidjai.

Világító hajók

(teng.), zátonyok közelében v. tengerszoros- és folyambejáratok előtt lehorgonyzott hajók, melyek arra szolgálnak, hogy a hajósokat a járviz nehézségeire figyelmeztessék. A V. rendesen oly helyeken alkalmaztatnak, ahol a körülmények világító toronynak felépítését meg nem engedik, mert különben a világító tornyok ugy költség szempontjából, valamint azért is, hogy világító fényük sokkal távolabbra hat, célszerübbeknek bizonyultak.

Világító növény

Növényfoszforeszkálás v. a növények világítása az a tulajdonság, hogy bizonyos élő növények sötétben világosságot árasztanak. Hogy némely élénk sárga szinü virág éjjel világítana, mint a sarkanyukáé, a tüzes liliomé, melyet legelőször Linné leánya vett volna észre, újabb hihető vizsgálat nem erősítette meg. A smaragdzöld fény, melyet a Schisostega osmundacea Web. et Mohr Európa sziklarepedéseiben termő moha előtelepje kisugároz, csak visszaverődésen alapszik, amelyet a napfény eme moha előtelepjének nagy és hólagforma sejtjein létrehoz. Fényfejlődés csak kriptogamákon ismeretes bizonyosan, p. az amboinai Agaricus igneuson, a manilai A. noctilucensen, a braziliai A. Gardnerin és a déleurópai A. oleariuson, kivált nedves meleg levegőben. Az A. melleus-nak rhizomorpha nevü miceliumfonalaitól a redves fa világít. V. ö. Természettud. Közl. (1894 máj.).


Kezdőlap

˙