Kezdőlap

Bém László (Bp., 1865. szept. 1.Bp., 1937, ápr. 9.): élelmiszervegyész. Kolozsvárott végezte egy.-i tanulmányait, utána az ottani egy. kémiai tanszékének asszisztense. 1891-től Bp. Főváros Vegyészeti és Élelmiszervizsgáló Intézeténél működött, 1911-től 1929-ig mint alig. Tevékeny szerepet vállalt az élelmiszerhamisítás elleni küzdelemben. Különösen sokat foglalkozott a tej és tejtermék vizsgálatával, főleg az egyes alkotórészek közötti összefüggéseket kutatta. A Magyar Tejipar c. szakfolyóirat felelős szerk.-je volt haláláig. Számos szakcikke jelent meg. – F. m. A tej fajsúlyának számértéke, a tejzsír és a szárazanyag százalékos mennyisége közötti számbeli kapcsolatról (Bp., 1912); Törvényszerűségek a tehéntej összetételében... (Bp., 1931). Irod. B. L. (nekrológ, Pesti Hírlap,, 1937. 81. sz.)