Kezdőlap

Palkovics Ede (Buda, 1858. okt. 28.Bp., 1929. jan. 27.): szakácsművész, szállodás és vendéglős. A pesti Nemzeti Kaszinóban idősebb Marchal Józsefnél tanult. 1879-től Ausztriában dolgozott, azután ismét a Nemzeti Kaszinóban, 1881-tól az Angol Királynő Szállóban szakács. 1882-ben a Nemzeti Kaszinó éttermeinek bérlője, majd 1897-től megszűnéséig az Angol Királynő szállodása volt. Jelentős szerepet játszott a konyhának a nemzetközi ízléshez történő finomításában. 1890-től udvari szállító. 1904-ben megalakította a Magyar Szakácsok Körét, melynek díszelnöke lett. 1910-től a vendéglősipari szakiskola felügyelő bizottságának elnöke. 1917-től a Bp.-i Szállodások, Vendéglősök és Korcsmárosok Ipartársulatának elnöke, majd díszelnöke (1917). Kormányfőtanácsos, 1925-től a M. Idegenforgalmi Érdekeltségek Szövetségének alelnöke volt. – M. A kiegyezés szülőháza Deák Ferenc emlékének szentelve (Bp., 1898); A szakácsművészet kézikönyve, különös tekintettel a vendéglős-iparra (Dittmayer Andorral, Bp., 1925).