Web Page Design for Designers

 

limitations, what limitations?

 

 

 

 

 

Cégegyéniség és csomagolás:
Frank Coopers's
Traditional Oxford Marmalade.
A design 128k-s MacIntosh és
MacPaint segítségével készült,
1984 körül.

 

 

 

 

 

 

 

Gondoljunk csak a szélben

hajladozó fákra!

Akárcsak ezeknek, a web oldalaknak is

'rugalmasaknak' kell lenniük. Ha merevek,

könnyen 'eltörnek.'
.

 

 

 

 

Hányszor történt meg, hogy kiléptünk

egy oldalból, mielőtt az első kép

megjelent volna - pusztán azért,

mert túl sok időt igényelt a letöltése?

Bizonyára mindenki emlékszik a linómetszet-készítésre. Az iskolában, és utána is zavart a matéria viszonylagos nyersessége, és nem mondhatnám, hogy valaha is alkottam belőle olyasmit, amivel akár csak távolról is elégedett voltam. Akkoriban inkább harcoltam a technikával, mintsem hogy dolgoztam volna vele - és a web oldalakkal kapcsolatos első élményeim is hasonlóak voltak.

Mindazt, amit a tipográfiáról és oldaltervezésről az évek során megtanultam, a betűkép tervezés, egalizálás és a betűközök minden fortélyát sárba tiporta az új technológia - a HTML! Egy programozó elképzelése arról, hogy telefonvonalon keresztül szöveget tuszkol át egy, csak a jó ég tudja, miféle számítógép képernyőjére. De emlékeztem a linómetszetekkel való problémáimra, egy kicsit idősebb és bölcsebb is voltam, így elhatároztam, hogy megpróbálok a korlátok közé szorítva dolgozni, és majd meglátjuk, mi tudok kihozni belőle.

Mik ezek a 'korlátok'? Végül is, valakinek a korlátai másnak egy egész világot jelenthetnek. Minden relatív. Manapság a szokásos tervezőeszközöket felhasználva, egy Macintosh-on mindazt megtehetem, amit a számítógép előtti korszakban, csak sokkal könnyebben és gyorsabban. De ezeket az eszközöket nagyjából az elmúlt 12 évben fejlesztették ki. Első próbálkozásom a számítógépes grafikával a MacPaint-tel történt, egy 128K-s Macintosh-on, 1984-ben. Azok korlátok voltak a javából!

A Web-es segédeszközök ugyan még gyerekkorukat élik, de egyre gyorsuló ütemben, lavinaszerűen fejlődnek. Az eszközök gyorsabban haladnak, mint a szabványok. A HTML 2.0 specifikációit még mindig nem véglegesítették, de már a 3.2-es verziót használjuk. Még csak most jelent meg a NetScape Navigator 3.0 végleges kiadása, és már ígérik a 4.0-s verziót!

A web oldalakat annak ismeretében publikáljuk, hogy sok felhasználó valószínűleg nem úgy fogja látni őket, ahogy mi szeretnénk. Ugyanaz a HTML dokumentum egészen másképp nézhet ki attól függően, hogy milyen Web-böngészővel olvassuk. Néhány alkotóelem máshol lesz, más méretben, a színek átalakulhatnak, sőt, néhány rész teljesen el is tűnhet! Hogy tud egy tervező, aki elkötelezett a munkája iránt, megbirkózni ezzel a zűrzavarral?

A közeli jövőben várható, hogy a "hordozható dokumentum formátum" bekerül a Web-oldalakba, sokkal inkább WYSIWYG jellegű megjelenítést biztosítva. De hacsak nem jön létre egy általánosan elfogadott formátum - amire az eddigi jelek szerint nem sok esély van - csak még nagyobb lesz a kavarodás.

Rengeteg plug-in létezik hanglejátszás, animáció és minden egyéb célokra - de nem számíthatunk arra, hogy a felhasználó rendelkezik is velük, illetve hogy az ő számítógép konfigurációjában működnének-e egyáltalán. A legtöbb fejlesztő valószínűleg azt gondolja, hogy minden felhasználó csúcskategóriás PowerMac, vagy Pentium géppel van felszerelkezve, teletömve memóriával, gigászi merevlemezekkel, és ISDN vonalon kapcsolódik a hálózatba. Egyszerűen nem így van. Néhány fejlesztő csak áltatja magát, de valószínűleg tudja, hogy nem ez a helyzet - és mégis ilyen szellemben dolgozik.

Igazság szerint az emberek gyakran kikapcsolják a grafikák automatikus letöltését, hogy a szöveget elfogadható időn belül el tudják olvasni. Hányszor lépünk ki egy oldalból, mielőtt az első képet megnéznénk - pusztán azért, mert túl sokáig tartana?

Függetlenül attól, hogy milyen elegáns az oldal, mennyire "dögös" a grafika, ha a felhasználót elriasztja a letöltés ideje, a tervező tévedett! Az ő dolga az, hogy kommunikáljon, és ha ez már a kezdetnél megbukik, rosszul dolgozott.

 

 

menunext