Web Page Design for Designers

 

 

 

 

Netscape 3.0 IE Button

Jóllehet számos böngésző
közül választhatunk, a Netscape és az
Internet Explorer uralja a piacot
Az, hogy legalább e két program aktuális
verzióiban jól működő oldalakat tervezünk,
a legkevesebb, amit tehetünk!

 

A böngészők versenyében, miközben a gyártók egymást próbálják felülmúlni a programjuk által nyújtott szolgáltatások és funkciók tekintetében, nem meglepő, hogy a "standard" HTML specifikációtól (ha egyáltalán beszélhetünk ilyenről) eltérések alakulnak ki. A Netscape-re különösen igaz, hogy mindig is rendelkezett saját, egyedi lehetőségekkel. Ezek némelyike aránylag apróság, például a 'villogó' szöveg, míg mások, mint a "frame"-ek, vagy Java, lényegesek abból a szempontból, hogy nem mindenki számára elérhetőek, vagy ha mégis, megbízhatatlanok a sok használatban lévő béta verzió miatt.

A web oldal készítője számára a veszély abban rejlik, hogy nem csak egy bizonyos böngészőhöz tervez oldalakat - ezzel egy kézlegyintéssel elintézve a többit-, hanem a programnak csak egy adott verziójához.

Sok site-on láthatunk gombokat "Best viewed with NetScape", "Free Download Microsoft Internet Explorer" felirattal. Az ilyen tájékoztató szövegek túl általánosak ahhoz, hogy hasznos információk jelentsenek, mivel a Netscape 2.0-nak sok verziója létezik. A Windows 95 alá készült, 32 bites, 2.02-es verzió például támogatja a Java-t, miközben a 16 bites, és a Macintosh kiadások nem. A Netscape különböző platformra készült verziói gyakran nincsenek szinkronban. Mindezek fényében az idézett feliratoknak nem sok értelme van.

Amikor a Netscape dobozos kiadását vásároltam, az 1.2-es verziót küldték el, miközben on-line már a 2.01-es volt aktuális!

A Walki-talkie nagyszerű kommunikációs lehetőség -
feltéve, hogy
mindkét fél rendelkezik eggyel!

Real Audio Button

A RealAudio valós idejű digitális hangátvitelt
tesz lehetővé a Hálón. Segítségével
Internet-alapú rádióállomásokat hallgathatunk

 

Shockwave Button

A Macromedia ShockWave-vel
FreeHand, AuthorWare és Director
file-okat használhatunk

 

QuickTime Button

A QuickTime a digitális videó, virtuális valóság
és videó-konferencia több platformos
standard eszközévé kezd válni

 

Java Button

A Sun-féle Java
web-központú alkalmazások
programozási környezetének készült

Korábban már szó volt a böngésző "plug-in"-ekről. Ezek a kiegészítők kiterjesztik a program lehetőségeit, és támogatják különböző ismert file formátumok megjelenítését. Néhány népszerűbb plug-in: ShockWave / MacroMedia, QuickTime / Apple és a Real Audio, ami alacsony sávszélességen is valós idejű hanglejátszást tesz lehetővé.

Ha a felhasználó rendelkezik a megfelelő böngészővel, egy alkalmas számítógéppel és kielégítő sebességű modemmel, ezek a kiegészítők hasznos és élvezetes kísérői lehetnek a web-böngészésnek.

Nem szabad könnyedén kezelni a döntést, hogy beépítünk-e böngésző vagy plug-in specifikus alkotóelemeket a web oldalunkba. Tisztában kell lennünk a tárggyal és a megcélzott közönséggel.

Miután meggondoltuk a felhasználói kör szűkítésének lehetséges következményeit, és úgy döntöttünk, hogy a döntés megfelelő az közvetíteni kívánt üzenethez, már előre figyelmeztessük az olvasókat. Így eldönthetik, letöltik-e a szükséges programo(ka)t, vagy továbblépnek, mivel már rendelkeznek vele.

Ez egy egyszerű, jó módszer, és jó módja annak, hogy minimalizáljuk a frusztrációt, az időpocsékolást, a sávszélességet és egy kicsit megmentsünk bolygónk erőforrásaiból.

 

SEMMIT SE TÉTELEZZÜNK FEL

A FELHASZNÁLÓ ÁLTAL HASZNÁLT

BÖNGÉSZŐRŐL,

AKÁRKI AKÁRMIT IS MOND!


 

Valamennyi védjegy és terméknév a megfelelő cég védjegye vagy védett márkaneve.


menunext