Web Page Design for Designers

 

 

 

Az első jele annak, hogy egy web oldalt

PC-n terveztek,

az, hogy a Macintosh képernyőjén

túl szélesnek látszik!

Először is, figyelembe kell vennünk az oldal méretét. Papíron, legyen az A4 vagy akár más formátumú, biztosak lehetünk abban, hogy a mérete nem fog megváltozni

Más a helyzet a Web-oldalakkal!

Amit tudunk, az annyi, hogy egy Web-oldal mérete bizonyos szélességi és magassági korlátok között marad. A legkisebb méretét a standard monitorok 640 x 480 képernyőpontos felbontása határozza meg. Egy Windows-os PC-n a böngésző ablaka alapbeállításban a képernyő teljes szélességét elfoglalja. Macintoshon valamivel kisebb, nehogy eltakarja a képernyő jobb oldalán sorakozó ikonokat.

A nagyobb felbontású monitorok (800 x 600, 1024 x 768 vagy még nagyobb) növekvő népszerűségével a Web-oldalak is túlméretezetté, ezáltal a kisebb felbontású képernyőkön olvashatatlanná válnak. A grafika, ami fix méretű, a kisebb monitorokon így túl széles lesz, a szöveg sorai széttöredeznek a böngésző szélességének megfelelően, képtelenül hosszúvá, olvashatatlanná alakulnak.

Az optimális, több platfomon is használható Web-oldal eléréséhez célszerű az oldal szélességét két szélső érték közé tervezni : legalább 470 pixel az alap Macintoshoz igazodva és a standard 14" VGA monitorral rendelkező érdekében maximum 625 pixel. Még a legkisebb méret esetén is, praktikus a szöveg sorait max. 8-10 szó hosszúságúra korlátozni.

webruler

Ez a Web-vonalzó megmutatja az összefüggést
a következők között:
inch, centiméter, pixel
(96 dpi esetén, a PC-k többsége)
pixel (72 dpi esetén, Macintosh)


A pixel mértékek ugyanazok,
mivel nem relatívak
és a megjelenítő rendszer
határozza meg őket.
A Macintosh inch és centiméter
egysége megközelítőleg életnagyságú
( 640 x 480-as, 14 collos monitoron),
míg a PC-n
nagyjából annak 1.3-szorosa.

A vonalzót (vagy a kisebb,
csak a pixel részt tartalmazó verziót)
érdemes letölteni saját használatra.
Mac .sit   PC .zip

Ha képernyőre tervezünk, csak a pixelben megadott méretek meghatározottak, a valóságos méret függ a képernyő felbontásától, fizikai méretétől. Feltűnő különbség látható a betűméreteknél és a kinyomtatott oldalakon.

A kék sáv mutatja a kívánatos minimum oldalszélességet, a zöld pedig a teljes szélességre állított böngésző ablakát 640 x 480-as monitoron. A nagyobb monitorral rendelkezők nagyobbra is méretezhetik (piros sáv), de egy ekkora Web-oldal problémákat okozhat a kisebb monitorokon. A vonalzót (vagy a kisebb, csak a pixel részt tartalmazó verziót) érdemes saját használatra letölteni.

Több hasábos kivitelben megfontolandó a hasábok magassága is. Jó, ha minden oszlop belefér az ablak látható részébe, így a felhasználónak nem kell fel-le lapozgatnia olvasás közben. A magasságot a böngésző ablakának minimális mérete határozza meg, ez függőlegesen kb. 400 pixel, a számítógép típusától függetlenül. Az oldal maximális méretét nehezebb meghaladni. Elvileg bármekkora lehet, de hosszabb oldalakat tovább tart letölteni, és a bennük való navigáláshoz sokat kell lapozgatni. Több rövid oldalt használni célszerűbb, mint néhány nagyon hosszút.

 

menunext