I.
Beköszöntő

Kinek is ne csengene fülében édesen szülőföldjének, szülővárosának vagy -falujának neve.

Éppen ezért vállalkozik néhány, magát eziránt indíttatva érző személy arra, hogy saját történelmi múltját, földrajzi, néprajzi illetve kulturális jellegzetességeit papírra vesse, örökséget hagyva ezzel az utókornak.

Vál esetében ez idáig nem készült a falu múltját teljes egészében átfogó munka, bár olvashattunk egy-egy korszakot bemutató, igen tartalmas és igényes írásokat.

A feladat tehát már jó ideje megoldásra várt, s mivel szülőfalum sorsa igen közel áll szívemhez, jó érzéssel tölt el az a tudat, hogy a megoldás immáron kézzelfogható, és a realitásban is testet ölt.

Köszönet illeti azért a könyv szerzőit és szerkesztőit, akik lelkes gyűjtőmunkával hozták létre ezen rendkívül értékes és színvonalas munkát. Külön köszönettel tartozunk a Váli Önkormányzatnak és a Magyar Iskola Alapítványnak jelentős anyagi támogatásukért.

A múlt kihat jelenünkre és jövőnkre, ezért különösen fontos annak ismerete. Őszintén remélem, hogy a most kézben tartott könyv az Olvasó segítségére lesz ebben, s hogy vállalkozásunk ezáltal jóleső megelégedettséget nyújt mind a könyvet forgatók, mind a közreműködők körében.

Dr. Juhász Miklós


VÁL CÍMERE

Vál címere: kerek talpú álló pajzs, melynek vörös mezeje zöld udvarán egymással szembeforduló két fegyverzett arany oroszlán tart arany koronából kinövő zöld szárú, három búzakalászt. Az ötágú leveleskorona, amelyből három levél és köztük pedig két kék gyöngy foglal helyet.

A pajzson zöld bélésű ezüstszürke falkorona látszik, három teljes és két fél csúccsal. Az ornamenseket (foszlányokat) szőlőlevelek helyettesítik, amelyek zöldek és arany indák futnak jobbról és balról alá.

A pajzs alatt arany szalagon fekete felirat jelzi a község nevét. A község címere valószínűleg beszélő címer, amelyet ma nehéz kimutatni, de tudjuk azt, hogy a település egy időben Sárkány Ambrus tulajdona volt, mégpedig a XVI. század elején. A későbbiekben pedig a Révai család bizonyos tagjai nyerték el a birtokjogot. A Révai család címerében jobbra lépő oroszlán van, amely jobb mancsában kardot tart, a balban levágott török fejet. Ugyanakkor a Révai családot perelte Czobor Imre 1580-ban a terület birtokáért. A címerükben szintén növekvőben lévő balra forduló oroszlán van a pajzsfőben.

Voltaképpen a jelen címerpajzs tükrözteti azt az állapotot, amikor két oroszlán marakodik, megvív egy területért. A három arany búzakalász pedig előfordul a Sárkányok címerében. Az egy szépséghiba, hogy a XVIII. századi címeradományozásból derül ki, hogy a Sárkány-címerben három arany búzakalász foglal helyet. De minden bizonnyal ez a család Sárkány Ambrus egyik oldalági famíliája. A címer egy olyan helyzetet idéz, amikor két oroszlán marakodik egy gazdag földért, amelyet Vál testesít meg.

Nagyítható kép

VÁL MEZŐVÁROS PECSÉTJE XVIII. SZÁZAD




Kezdőlap Előre