- 4 -

 

III. A fajgyűlölet, az 'alacsonyabbrendűség' elve, 
mint a tudatos gyűlöletkeltés és emberirtás legfőbb oka és eszköze

Vezérgondolatként ajánlom Indiáról írt könyvem zárósorait: "Nem a másság befogadása a lényeg, hanem az azonosság keresése és megértése."

Tulajdonképpen ez a hihetetlenül elterjedt és az emberiség gondolatvilágát mélyen szennyező és kiirthatatlannak tűnő gyalázat akár szélesebb aspektusaiban is kezelhető, tanulmányozható. Talán a lélektan tudósai megbocsátják nekem, ha ide sorolom a gondolkodás, világnézet, politikai állásfoglalás eltéréséből eredő gyűlöletet, sőt, az érdek-ütközésből fakadó nézeteltéréseket is, mert mindez képes felborítani, rombolni az emberek és közösségek, társadalmi rétegek, társadalmak közötti kapcsolatot, egyensúlyt. Az így kialakuló gyűlölet magától is képes mélyülni, de ha tudatos gerjesztésére kerül sor, akár fegyveres összetűzésekhez is vezethet. Ez a fajta 'fajgyűlölet' alakult ki a mai, neokapitalista Magyarországon is.

Nem keresem most az eredetet, az első megnyilvánulások időpontját, valószínű, hogy igaza volt annak a magyar történelemtanárnak (vagy igaz a róla szóló rege), hogy az emberiség történelme attól a pillanattól számítandó, amikor az ember elkészítette az első kőbaltát és fejbevágta vele a társát. 

Abból az irtózat-tömegből emelek ki csupán néhány általam ismert példát, ami a másság tudatos (vagy öngerjesztő) gyűlöletének köszönheti  megtörténtét. A gyengébb idegzetűek lapozzanak egyet.

Egy pillanatra állok meg csupán. Valamelyik Web-lapon olvastam, hogy amikor az egyik indián törzs falvait felégették és a lakóit a legkegyetlenebb módon megölték a keresztény kultúra hordozói, a kevés életben maradottban nem gyűlölet, bosszúvágy tombolt, inkább a döbbenet: nem értették, hogy lehet emberekben ennyi barbár kegyetlenség. És eszembe jutott India, ahol akárhányszor a keresztény vagy muzulmán terrort is óhatatlanul ismertetniük kellett a hindu idegenvezetőknek, sohasem használtak becsmérlő, számon kérő kifejezéseket, mondatokat, mindig az értetlenség, a döbbenet hangja szólt belőlük. 

Nézzünk néhány részletesebb véleményt, elemzést a fajgyűlöletről, annak következményeiről!

- Kanadában, iskolások (oktatók) számára készült Web-lap definíció - jában olvashatjuk, nagy igazság. Különösen fontos felfigyelnünk a társadalom szétszakítására utaló gondolatra: 

"A legtöbb bűntettben szerepet játszik valamennyi gyűlölet és düh, de a gyűlölet-bűntettek különlegesek. Kétféle bajt okoznak: emocionális  sérülést okoznak a célcsoport tagjainak. Másodsorban pedig komoly egyet nem értést hoznak létre a társadalom különböző kulturális csoportjai között. Azaz megtámadják azokat az alapvető kötelékeket, amelyek összetartják a kulturálisan változatos társadalmunkat. A Büntető Törvénykönyv specifikusan határozza meg a gyűlölet-bűntettet. Az emberek elleni gyűlöletet szítja a színük, fajuk, vallásuk vagy etnikai származásuk miatt. Az effajta bűntényeknél a gyűlölet terjesztését a törvény bünteti."

- A nácizmus őrülete, a holokauszt (ismét kifejezetten oktatási célú összeállítás, készítette a 'Florida Center for Instructional Technology, College of Education, University of South Florida', címe: 'A Teacher's Guide to the Holocaust') a végletekig vitt, elméleti alapokon működő fajgyűlölet legborzalmasabb eredménye. Idézem a site bevezetőjét:

"Körülbelül 11 millió embert öltek meg a náci fajgyűlölő politika következményeként. A Hitler-rezsim kifejezett célja volt olyan európai világ létrehozása, amely felett az 'árja' faj uralkodik és amelyet árják népesítenek be. A náci gépezet feladata volt az általa nemkívánatosnak tartott embermilliók kiirtása. Irtották a náci mérce szerint nemkívánatosnak tekintettek embereket aszerint, hogy kik voltak, mi volt a genetikai vagy kulturális eredetük vagy egészségi állapotuk. Ide tartoztak a zsidók, cigányok, lengyelek és más szlávok és fizikailag vagy mentálisan csökkent képességűek. Mások a nácik áldozatául estek azért, amit tettek. A náci rezsim ezen áldozataihoz tartoztak a Jehova Tanúi, homoszexuálisok, a szakadár papok, kommunisták, szocialisták, aszociális elemek és más politikai ellenfelek."

- A 2004 novemberében az ENSZ elé terjesztett  dokumentum sajnálattal állapítja meg, hogy a fajgyűlölet világméretekben növekszik (finalcall.com).

A Mr. Diene által jegyzett tanulmány szerint a rasszizmus, faji megkülönböztetés, xenofóbia, antiszemitizmus és iszlámofóbia Európa többi részén is terjed. Új csoportokat bélyegeznek meg, az emigráltakat, menekülteket és idegeneket (nem helyi állampolgárokat).

A fajgyűlölet egy sor európai országban bekövetkezett gyors növekedésére hívja fel a figyelmet (Franciaország, Németország, Anglia, Ausztria, Hollandia, Belgium, Spanyolország, Svájc és Oroszország). Különösen nyugtalanítónak tartja a helyzetet Oroszországban, ahol fizikai támadások érik a 'feltűnő' külföldieket, sőt a kaukázusiakat is. Az USA és Kanada is ellentmondásokkal terhelt ország.

A néger (vagy fekete) rabszolgaság határtalanul aljas történelme amellett hogy emberek tízmillióinak a halálával járt, számtalan egyéb káros, napjainkig működő hatással volt/van az egész emberiségre. Mérhetetlenül felfokozta a bőrszín szerint 'kezelt' embercsoportok közötti gyűlöletet; számtalan háborúhoz vezetett; az afrikai kontinenst megfosztotta munkaerejének krémjétől; a rabszolgahajcsárok megjelenésekor magas szintű afrikai kultúrát tönkretette. Az emberiség egyik legnagyobb fekélye!

[Három Web-lapot ajánlok az angolul tudó olvasók figyelmébe:

- A rabszolgaság történelme - három történelmi szakaszra bontva részletesen tárgyalja a rabszolgaság történelmét;

- A néger holokauszt - lincselések és faji felkelések az USA-ban 1880 és 1950 között (Robert A. Gibson műve);

- A fajgyűlölet - események - 1871-től napjainkig sorol fel fajgyűlölettel kapcsolatos eseményeket szerte a világban, különösen az USA-ban!]

Végül engedjenek meg egy idézet a The Only Good Indian... site-ból: 

"Az emberirtó által alsóbbrendűnek tekintettek kiirtása olyan régi dolog, mint maga a történelem. 'Stone dead hath no fellow' (A merev hullának nincs harcostársa) - mondta Cromwell, amikor megpróbálta kiirtani az íreket (!!). 'The only good nigger is a dead nigger' (Csak a halott néger jó néger) - mondják a Ku-Klux temperamentumú  amerikaiak. ... De, mi, akik abszurd módon fehér embereknek tartjuk magunkat ... minden más színű népet alsóbbrendűnek tekintünk. ... Amivel ma szembe kell néznünk, az az erősödő felfogás, hogy ha meghatározott civilizációt és kultúrát akarunk, akkor mindenkit ki kell irtanunk, aki ebbe nem illik bele. [77]" (Bushék gondolatvilága!) [a '77' utalás a forrásra: Quoted from Bernard Shaw, Plays Political (London: Penguin Books, 1986), pp. 144-146] 

 

Folytatás>>>

 <<<Vissza

Minden jog fenntartva! All rights reserved!


<<<Kezdőlap>>>