A státusfogoly első üzenete

(1837. május 5.)

(A Törvényhatósági Tudósítások törvénytelen betiltási parancsának ellentmondó Kossuthot a május 5-ére virradó éjjel vetették fogságba. Alábbi levelét nem tudta kijuttatni, elkobozták, így nem is került családja kezébe.)

 

„Írtam május 5-én, de mikor küldöm, nem tudom.

Kedves jó Szüleim, s Testvéreim!

Rég megtanulhatták, hogy ki törvényhez és törvényességhez esküdött, annak nincs biztos órája az önkény napjaiban. Május 4-én Eötvös királyi fiscalis vagy micsoda, de tudom, hogy Eötvös, vagy 24 katonával rajtam jött és börtönre vitetett – Budára, a Várba, az úgynevezett József bástyai kaszárnyába, közel a Bécsi kapuhoz. Tudom, a csapást türniök nehéz lesz, de Istenre, mindenre, ami szent, s azon nemes önérzésre kérem, melly az ártatlan ember, s tántorithatatlan hazafi keblét akármi helyzetben is deriti, törüljék le könnyeiket, s legyenek büszkék, hogy a haza geniusa engem méltónak talált arra, hogy a hazáért szenvedjek.

Mi vádkoholmányokat fognak fabricálni ellenem, még nem tudom. – Házi szükségeikről az ide zárt czédula gondoskodni fog. Bárcsak engedelmet eszközölhetne édes Atyám, vagy tán édes Anyám is (ha megígéri, hogy erős lesz, s nem fogja nehezíteni a polgári kötelesség ösvényét a gyermeki szívfájdalom nevelésével) engedelmet kaphatnának arra, hogy meglátogathassák szerető gyermeköket,

Kossuth Lajost”

KÖM. VII. 70–71.

 




Hátra Kezdőlap Előre