Tanácsok az összetett teljes szövegű kereséshez

 

Ezzel a részletesebb keresőoldallal a gyűjteményben levő dokumentumokban lehet keresni szavak előfordulásaira. Kétféle programot használhatunk: a MEK saját szerverén futó Elasticsearch, illetve a nemzetközi Google rendszert (utóbbi itt le van szűkítve a mek.oszk.hu szerverre). Az Elasticsearch a HTML és a PDF fájlokban keres, automatikusan szótövezi a ragozott szavakat, de a leggyakoribb névmásokat, kötőszavakat, határozószókat stb. figyelmen kívül hagyja. A keresést szűkíteni tudjuk vele a MEK-ben használt 5 nagy témakörre vagy kereshetünk egyszerre az egész gyűjteményben is. A Google bármely formátumot megtalál (köztük érdektelen segédállományokat is időnként), nem lehet vele témakörre szűkíteni, és később kerül bele az adatbázisába az újonnan felvett könyvek szövege, mint az Elasticsearch indexébe.

Mindkét keresőnél lehetőségünk van kifejezésre keresni úgy, hogy idézőjelek közé tesszük: pl. "anyám tyúkja". Ilyenkor csak olyan találatokat kapunk, ahol ezek a szavak (vagy ragozott/képzett változataik) egymás mellett és ebben a sorrendben fordulnak elő.

Ha nincs találat, próbáljunk más szinonimát beírni, illetve adjunk meg kevesebb szót, továbbá ne használjunk az idézőjeles keresést. Ha túl sok a találat, akkor pedig írjunk be még egy-két jellemző szót (szóközökkel elválasztva), vagy tegyük idézőjelek közé azokat a szavakat, amelyeknek egymás mellett kell lenniük.

A találati listában egy tételre kattintva az adott fájl jelenik meg, ezen belül a megjelenítő program belső keresőjével (rendszerint Ctrl/F) találhatjuk meg a keresett szót. A megtalált dokumentum borítólapjára úgy tudunk visszatérni, hogy a böngésző címsorából visszatöröljük a file nevét egészen a MEK azonosítószámig.