A szerzőről


Kötetünk szerzője 1952-ben született. Építészeti tanulmányait 1966-ban kezdte Pécsett. Kellemes budapesti egyetemi évek sora után 1981-ben végzett építészmérnökként. Dolgozott tervezőirodában, az építőipar kivitelező cégeinél, 1988 óta építész beruházó a Pécsi Tudományegyetem műszaki osztályán, közalkalmazotti-hivatalnoki munkát végez. Szakmáját csupán kenyérkereseti céllal folytatja. 


1967-ben Öveges professzor útmutatása szerint maga készítette papírtávcsövével megpillantott néhány krátert a Holdon. Ettől kezdve szenvedélyesen és minden szabad percében figyelte az ég szépségeit, észlelte jelenségeit, egyre nagyobb távcsövekkel. Amatőrcsillagászati megfigyelőként, cikkíróként, csillagászati szakkörvezetőként, a hazai csillagászati mozgalom szervezésének segítőjeként ismert alakja lett. Szeretett közszerepelni, vitákat provokálni. Szerette ha beszélnek róla, az sem bántotta ha nem éppen pozitívan.

Az építészet reális világából, száraz műszaki tényeiből menekülve vitte útja az építészettörténet, a műemlékek, a középkori templomok, az épületdíszek felé és találkozott a napórákkal. 1978 óta érdeklődve kutatja a hazai építészet és csillagászat ezen kedves emlékeit. Kezdetben gyalog, vonattal és busszal járta az országot. 1989-től erre a célra zöld Trabantja szolgál, így keresve és ellenőrizve az árnyékórákat. Meglátogatott plébánosokat, tisztviselőket, könyvtárosokat, képzőművészeket, muzeológusokat, tanárokat, amatőrcsillagászokat vagy levélben kért adatokat napóráikról. A csillagászati rendezvényekre, táborokra az ország minden részéből özönlő résztvevőket faggatta ki lakóhelyük napóráiról. Könyvtárakban búvárkodhatott régi könyvek, új albumok, útikönyvek között. Építészeti, művészettörténeti, műemlékes folyóiratokat lapozott át ezerszámra. Minden szövegben, minden képen mániákusan a napórákat kereste.

A szerző a Magyar Csillagászati Egyesület újraalapítóinak egyike, a jelenlegi elnökség tagja, a Csillagászattörténeti Szakcsoport egyik vezetője. Az MCSE pécsi helyi csoport irányítója és a ASTRA Pécsi Csillagászati Egyesület elnöke. A Meteor folyóirat csillagászattörténeti rovatvezetője. A napórákban csak azok felfedezése, leírása, katalogizálása érdekli. Eddig még egyetlen napórát sem tervezett vagy készített és nagy valószínűséggel ilyesmit már nem is fog elkövetni. Sírjára is nagyon szeretett volna egy szép napórát, sajnálatos módon ezzel az ötlettel már 1988-ban megelőzte őt egy másik nevesebb amatőrcsillagász társa. De így is sok öröme telhetett a hazai napóra-kultúra megalapozásában és eközben sok ismerőst és jó barátot szerzett.