Billentyű-beültetés

A szív négy billentyűje szelepként működik, és a vérkeringés szempontjából hasznos áramlást biztosítja. A billentyűk nyitott állapotban lehetővé teszik, zárva megakadályozzák az áramlást.

A tricuspidalis billentyű a szív jobb pitvarát választja el a jobb kamrától. Ha a billentyű nyitva van, akkor a vénás vér a jobb pitvarból a jobb kamrába jut.

A pulmonalis billentyű a jobb kamrát és a pulmonalis artériát elválasztó szelep. A jobb kamrából engedi át a vért tüdőartériába.

A mitralis billentyű a bal pitvart választja el a bal kamrától. Normális működése esetén a bal pitvarból a vér a bal kamrába jut.

Az aortabillentyű a bal kamra és az aorta között található. A billentyű kinyílásakor a vér a bal kamrából az aortába jut.

A billentyűk gyulladás (pl. reumás láz), kopás (idős kor) vagy egyéb ártó tényezők hatására alakváltozást szenvedhetnek, ekkor szelepszerű működésük is hibássá válik.

A kóros működés kétirányú lehet:

l. a billentyűk lemezei (vitorlái) összenőnek, elmeszesednek: ezáltal a normális áramlást akadályozzák. Az ilyen típusú hibát billentyűszűkületnek (stenosisnak) nevezzük.

2. a billentyűvitorlák zsugorodnak, és ezáltal nem zárnak tökéletesen. A billentyűelégtelenség (insufficientia) rendellenes áramlást eredményez.

A beültetésre kerülő mesterséges billentyű kétféle lehet:

1. biológiai billentyű, amely disznó- vagy borjú-szívbillentyűből készül:

2. mechanikus billentyű, amely mesterséges anyagból készül, és billenőszeleppel vagy mozgókoronggal működik.