Hazatérés a szívműtét után

Az operált betegek további sorsa két-három héttel a műtét után több irányban alakulhat, kellő erőnlét és optimális otthoni körülmények mellett a beteg nyugodtan otthonába távozhat, ellenkező esetben szanatóriumi kezelés tanácsos.

A hazatávozó beteg esetenként szorongást érez. mivel a szívműtét előtt, alatt és után "hozzászokott" a szoros orvosi kontrollhoz. Ha az ambuláns kardiológiai ellenőrzés lehetősége adott, akkor ez a félelem indokolatlan.

Sebkezelés

A mellkas, ill. a láb műtéti sebének varratait ekkor már eltávolították. A sebszélek rendszerint pirosak, duzzadtak, esetenként fájdalmasak. Ez természetes, külön kezelést nem igényel. Amennyiben a seb enyhén váladékozik, steril sebfedő gézzel történő lefedése javasolt, ill. fokozott - esetleg gennyes - váladékozás esetén sebészi ellátást igényel.

Zuhanyozás

A varratok eltávolítása után - még enyhe váladékozás esetén is - a zuhanyozás megengedett. Fürdés, a váladékozó seb hintőporozása nem tanácsos.

Pihenés

A műtétet követő első hetekben a túlzott kifáradást célszerű elkerülni, és kisebb-nagyobb pihenések napirendbe iktatása nagyon előnyös. A rendszeres délutáni pihenés, alvás nagymértékben segíti a gyorsabb erősödést.

Fizikai aktivitás

Rendkívül fontos a fizikai aktivitás fokozása a kórházból való távozás után. Célszerű nyugodt ütemű sétával kezdeni a mozgást, rögtön a hazaérkezés után. Az első napokban sík talajon kétszer 10 perces séta ajánlott. A sétaprogram első 10 napjában célszerű eljutni oda, hogy 20 perc alatt képesek legyünk egy kilométert megtenni.

A sétaprogram második felében háromnegyed óra alatt három km megtételét tűzzük ki célul. Négy-hat héttel a műtétet követően ezen aktivitási szint elérése reálisnak tűnik. A mellcsont tökéletes rögzülése után (10-12 héttel a műtétet követően) komolyabb terhelés is megengedett: kocogás, úszás, kerékpározás, teniszezés. Rendkívül fontos szívműtét után azon terhelés nagyságának meghatározása, amelyet a beteg veszély nélkül - rendszeresen - teljesíthet. A terhelhetőség objektív lemérése terheléses EKG elvégzésével történik. Ekkor orvosi ellenőrzés és műszeres megfigyelés segítségével állapítjuk meg annak a terhelésnek a nagyságát, amelynél sem panasz, sem EKG-változás nem jelentkezett. A terheléses vizsgálat alkalmas a beteg állapotának folyamatos követésére is. A terhelés kapcsán jelentkező mellkasi fájdalom okának kiderítése orvosi feladat, de Nitromint tablettát vagy spray-t mindig vigyünk magunkkal, és szükség esetén használjuk is.