Autóvezetés

Négy-hat héttel a műtét után a beteg nyugodtan vezethet. Az autóvezetés akadálya az első időben a mellkasi csontok fájdalmassága.

Cipelés, emelés

Nagyobb súlyok emelése a mellcsont tökéletes gyógyulásáig (az első három hónapban) nem ajánlott. Négy-öt kilós csomag megengedett terhelésnek tekinthető.

Szexuális élet

A szexuális élet a hazatérés után 1-2 héttel megengedett, ha a beteg fizikailag eléggé erősnek érzi magát ehhez. Problémát jelent az operált mellkas csontjainak fájdalmassága, ezért olyan testhelyzet elfoglalása ajánlott, amellyel a mellkas csontjainak terhelése elkerülhető.

Alkoholfogyasztás

Napi egy-két híg alkoholtartalmú ital elfogyasztása megengedett, kivételt képez az az eset, amikor a beteg nyugtatót, illetve erősebb fájdalomcsillapítót szed. Ezen esetekben célszerű úgy időzíteni az italfogyasztást, hogy több óra teljen el a kérdéses gyógyszer bevételéig.

Dohányzás

Dohányozni bypass műtét után tilos, a nikotinfogyasztás a beültetett erek elzáródásához vezethet.

Munkába való visszatérés

A munkába való visszatérés optimális ideje függ a foglalkozástól. Hivatali munkába 6-8 héttel a műtét után visszatérhet a beteg. Fontos szempont a beteg saját megítélése, aki tisztában van feladatainak nehézségével, ill. a munkájával kapcsolatos feszültségekkel. A munkába való visszatérés objektív megítélését segíti a terhelhetőség (a funkcionális kapacitás) meghatározása. Funkcionális kapacitáson azt a legnagyobb terhelést értjük, amelyet a beteg tünet- és panaszmentesen teljesít; meghatározása leggyakrabban kerékpár-ergométerrel történik.