Mellkasi fájdalom

A műtétet követő hetekben-hónapokban a mellkasi fájdalom mellhártyagyulladás nélkül is előfordulhat, gyakran időjárásváltozással összefüggésben. Gyógyszeres kezelés általában nem szükséges, a gyógytornának - később a sportnak - fontos szerepe van a panaszok csökkentésében.

Ritmuszavarok

A műtétet követő 2 héten belül fordulnak elő leggyakrabban. Rendetlen szívverés (extrasystolia), pitvarlebegés ill. - remegés egyaránt jelentkezhet. Esetenként a ritmuszavar gyógyszeres kezelést is igényelhet.

Lábdagadás

Bypass műtét után - a vénaeltávolítás helyén sok esetben nehezebben gyógyuló seb marad vissza, és estére az érintett láb megdagadása is előfordul. A végtag megdagadása a vénás vért szállító vénadarab eltávolításának következménye. Egy idő után a megmaradt gyűjtőeres hálózat átveszi az eltávolított véna funkcióját is. A végtag rugalmas pólyázása (fáslizása) általában javasolt, bár a fásli fel- és letekerése nem a legkényelmesebb. Térdig érő, rugalmas anyagú gumiharisnya optimális megoldásnak tűnik.

Depresszió

A műtétet követő napokban, hetekben. hónapokban hangulatingadozás, depresszió előfordul. Az eredeti fizikai és szellemi aktivitás visszanyerésével párhuzamosan a depressziós panaszok általában megszűnnek.