Két-három nappal a szívműtét után

A műtétet követő 48-72 órával az operált beteg rendszerint már elhagyja az intenzív osztályt, és - a mellkasi drain eltávolítása után - a nap nagyobb részét karosszékben, az ágyon kívül tölti. Ebben az időszakban a legfőbb panasz a fáradtság, a levertség, ill. a légzéskor, köhögéskor jelentkező mellkasi fájdalom. A mély légzés, a hörgőváladék felköhögése és a köpet kiköpése rendkívül fontos, mert így megelőzhető a műtétet követő tüdőgyulladás. A műtét után összeesett tüdő újbóli kitágulásának feltétele a mély légzés, a helyes légzési technika. A mellkasi fájdalom csökkentése szempontjából nagy jelentőségű a mellkas fizikoterápiás kezelése: masszázs, gyógytorna. A fizikai erő visszatérésének feltétele, hogy a lábadozó beteg gondot fordítson az egyre növekvő fizikai aktivitásra: ha a műtétet követő 5-6. napon a beteg kellő biztonsággal mozog, erőnléte kielégítő, akkor 7-10 nappal a műtét után - a varratszedést követően - elhagyhatja a szívsebészeti osztályt.

Műtét utáni kezelés a kardiológiai osztályon, rehabilitáció

A szívműtétet követő időszakban apróbb kellemetlenségek természetesen előfordulnak. Ezen szövődmények miatt esetenként gyógyszeres kezelés is szóba jön. ezért a műtétet követő 2-3 hétig célszerű a betegnek olyan osztályon lennie, ahol ezen apróbb problémák elhárításában gyakorlattal rendelkeznek.

Műtétet követő szívburok és mellhártyagyulladás

Az operált betegek közel felénél a műtét következtében steril - allergiás jellegű - gyulladás alakul ki a szívburkon és a mellhártyán. A tünetek súlyossága változó, a leginkább jellemző a mellkasi fájdalom. A folyamatot hőemelkedés. esetenként láz kíséri. Sok beteg számol be gyakori izzadásról, különösen az éjszakai órákban. Jellemző - és sokszor tartós - tünet a száraz köhögés. Lényeges kellemetlenséget okozó, lázzal kísért tünetek esetén gyulladáscsökkentő kezelés jön szóba. A kezelés ideje nehezen határozható meg, sokszor hetekig kell folytatni. A gyulladáscsökkentő adagját fokozatosan célszerű csökkenteni, és ha a tünetek nem térnek vissza. a kezelés befejezhető.