Súgó: A kereső alapesetben a szótár teljes szövegében keres. A találatok húszasával lapozhatók a nyíl ikonokkal előre és hátra. A "kuty" kezdetű szócikkekhez pipálja ki a Csak címszóban opciót és ezt írja a keresőmezőbe (csillaggal a végén): kuty* (és nyomja meg az Enter-t vagy kattintson a nagyító ikonra). A más szócikkekre való hivatkozásokon (v. ö. és l.) nincsenek linkek, ezért a hivatkozott címszóra rá kell keresni.

VAJ [1] főnév -at, -a (főleg egyes számban) Tejszínből v. tejfölből köpüléssel készült, nagy tápértékű és zsírtartalmú, sárgás színű termék, amelyet kenyérre kenve fogyasztanak v. sütéshez-főzéshez használnak. Friss, olvasztott vaj; vajat ken vmire; vajatköpül; vajat olvaszt; vajjal főz; vajjal megkeni a kenyeret. Szóláshasonlat(ok): puha, mint a vaj: a) jószívű, könnyen meghatódó <ember>; b) nagyon puha, könnyen kenhető <dolog>; puha a szíve, mint a vaj: vajszívű. □ Édes néném, ha tudná …, micsoda nagy búban vagyok, megesnék a … szíve rajtam és elolvadna, valamint a vaj a tűznél. (Mikes Kelemen) Fejt, vajat köpült, a ház körül szorgoskodott. (Kuncz Aladár) Hűvösvölgy! mezőiden … papírok, amiken zsírfoltot hagy a libamáj, a vaj. (Gelléri Andor Endre)
  • Szólás(ok): (gúnyos) vaj van a fején: hibás, elmarasztalható vmely ügyben, bár még nem bizonyították rá bűnösségét; ld. még tej. Közmondás(ok): Akinek vaj van a fején, ne menjen a napra: akinek gyanús ügyei vannak, az kerülje a nyilvános szereplést.
  • Szóösszetétel(ek): 1. vajalma; vajaroma; vajipar; vajíz; vajkereskedő; vajkés; vajkészítés; vajköpülő; vajmérő; vajminta; vajnemű; vajpapír; vajpuha; vajréteg; vajszag; vajtartó; vajtermelés; vajüzem; vajzsír; 2. csemegevaj; főzővaj; írósvaj; kakaóvaj; teavaj.