vissza tovább
  VIRTUÁLIS KATALÓGUS
 

MANCI cikk-adatbázis

 

OLVASÓTERMI osztályozási rendszer

 

SZOLGÁLTATÁSOK

 
KÖNYV- ÉS KÖNYVTÁRTÖRTÉNET A WEBEN
  PORTÁLOK
  PROJEKTEK, ADATBÁZISOK
  SEGÉDLETEK
  GYŰJTŐK, ANTIKVÁRIUMOK, MÚZEUMOK, EGYESÜLETEK
  KÉPES ÖSSZEÁLLÍTÁSOK
  KAPCSOLAT
  BEVEZETŐ
 


 

VIRTUÁLIS KATALÓGUS

Az Európai Könyvtörténeti Gyűjtemény virtuális katalógusa az Országos Széchényi Könyvtár online katalógusa részeként működik a nektar.oszk.hu címen.

Ez a katalógus a nemzeti könyvtár katalógusának egy speciális "metszete": egyfajta közös katalógus, amely az Országos Széchényi Könyvtár törzsgyűjteményében és különgyűjteményi táraiban, valamint a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtár állományában található könyv- és könyvtártörténeti dokumentumokat tárja fel. A katalógus még nem teljes, retrospektív irányban is folyamatosan gyarapodik.

A katalógus a következőképpen érhető el:

  1. Belépés a katalógusba akár az Országos Széchényi Könyvtár, akár a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtár kapun keresztül
  2. Adatbázisválasztás: Európai Könyvtörténeti Gyűjtemény
  3. Keresés vagy Böngészés keresőkifejezések segítségével.

Keresési lehetőségek:

Kulcsszavas keresés - cím kulcsszó, név kulcsszó, a kiadó neve kulcsszó, megjegyzés kulcsszó, ETO-jelzet kulcsszó, tárgyi kulcsszó, ISBN, ISSN, illetve bármely kulcsszó segítségével.

Összetett keresés - a kulcsszavakon kívül a nevek (személynév, testületi név, rendezvénynév), címek, tárgyszavak, azonosítók, raktári jelzetek alapján.

A tárgyi keresés sajátosságai:

A virtuális katalógusban a tárgyi feltárás kétféleképpen történhet:

  • az Országos Széchényi Könyvtár állományában lévő anyag ETO-jelzetek és 2004 óta az OSZK Tezaurusz deszkriptorai alapján kereshető
  • a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtár állományában lévő dokumentumok keresésénél a Könyvtári és tájékoztatási tézauruszt kell használni.
vissza a főoldalra

Országos Széchényi Könyvtár - Könyvtári Intézet - Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtár - Európai Könyvtörténeti Gyűjtemény